Sezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
Smaki EwyKolorowa i pyszna zapiekanka inspirowana znaną sałatką gyros. Kilka prostych składników i mamy pyszne danie. Wszystkie składniki świetnie się komponują zarówno wizualnie jak i smakowo. składniki: 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy (200 g) 650 g piersi z kurczaka przyprawa gyros do kurczaka 250 g sera żółtego, u mnie gouda 1 średnia papryka 5 łyżek kukurydzy 3-4 nieduże ogórki(...)konserwowe 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii olej do smażenia Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w średnią kostkę. Ogórki
Monia miesza i gotujepieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki(...)Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża
Niedzielny kucharzUwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie(...)find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna Cookswegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna Cookswegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna Cookspszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy w ciepłym piekarniku – jak dla mnie na drugi dzień smakuje nawet lepiej, bo tortille stają się wtedy całkowicie nasączone(...)sami przekonacie się jaka jest pyszna i odkryjecie w jaki sposób smakuje Wam najbardziej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): 16 małych, pszennych tortilli 2 średnie cukinie 2 średnie czerwone papryki 2 średnie cebule puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku 150g żółtego sera 2 łyżki oleju Na sos pomidorowy: 1 litr pomidorowej passaty 2 łyżki oliwy
Smaczna StronaZapiekanki :) Częto je robię. Są bardzo proste w przygotowaniu, składniki nie są wyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha. Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem(...)mięsisty", nie zmienia smaku, zapachu dań. Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Gotowanie PatkiSkładniki 90 gr. suchego ryżu 1 łyżeczka czosnku w proszku-lub świeży do smaku 450 gr. mięsa mielonego ,lub jak u mnie 2 piersi z kurczaka
w mojej kuchniMusaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw(...)Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki jest mięso mielone. Powiem Wam, iż robiłam musakę z każdym rodzajem mięsa i najlepiej sprawdza mi się mięso wołowe. Wieprzowina jest bardzo tłusta
mecooksPizza to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Kilka podstawowych i dobrych składników, dostępnych z łatwością przez cały rok. Dodatkami do pizzy mogą
Zasmakuj KuchniPapryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i
Kulinarne Fantazje MarioliCodziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych
Kuchnia Pełna PasjiPamiętam doskonale jak w Katowicach na ulicy Wawelskiej (dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą(...)Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami
Moja smaczna kuchnia