Wszystkie kraje dawnego Imperium Ottomańskiego mają jej swoje regionalne wariacje. I tak turecka wersja potrawy nie ma warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem(...)mnie to była porcja łyżki wazowej), znowu układamy plastry bakłażana, znowu mięso… Ostatnią warstwą może być i bakłażan, i mięso. Nie ma to znaczenia, bo w przeciwieństwie do włoskich zapiekanek pieczonych pod beszamelem, beszamel do moussaki jest trochę inny i nie spływa do wszystkich warstw, ale ma przykryć i zasklepić naczynie od góry. Szykujemy go dokładnie tak jak tradycyjny, tylko
Karo in the KitchenPrzepis znaleziony wśród wielu karteczek wyciętych z kolorowych gazet, które kiedyś kupowałam albo pożyczałam i wycinałam. Jest trochę zmieniony ponieważ w oryginale była ostra papryczka, a
Państwo Wojtczuk gotująInspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące(...)pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki czosnku 150 ml białego
Wanilia i Kardamonlodówce mnóstwo ponapoczynanych serów. Czasami są to resztki, które już trochę się obeschły i nie bardzo nadają się na kanapki. Takie resztki swobodnie można wykorzystać do makaronowych lub warzywnych zapiekanek. Resztkami serów posypuję również kanapki, które potem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha… Jak wykorzystać resztki serów(...)inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy. Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja męska większość woli sos serowy z dodatkiem szynki. Wystarczy podzielić
codojedzeniaCoś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie
zielonacukinkaŻeberka pieczone z warzywami Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i
Blog z Apetytemcoś przekąsić. Nie jeden raz jadłam ten smakołyk... no cóż, takie czasy i nic innego nie było. A, przepraszam były hot-dogi... ale to inna historia. Czasem w domu przyrządzam zapiekanki, no może nie takie jak z przyczepy... ;) półbagietka, 500 g pieczarek, cebula, masło, sok z cytryny, świeżo starty ser (ja użyłam hucuła, ale może być mozzarella, cheddar...) kilka listów pietruszki(...)niej pieczarki z cebulą, posypać liśćmi pietruszki i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni i piec 10 minut. Podawać z keczupem. Ja podałam z keczupem z cukinii od Mitowska Zagroda
królestwo garówZapraszam na mój obiad. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane fetą ze szpinakiem, zwinięte i zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Bardzo, ale to bardzo moje smaki. Niestety
bistro mamaNaleśniki z kurczakiem Najlepszy pomysł na rodzinny obiad??? Ja polecam naleśniki z kurczakiem z piekarnika. Super proste w przygotowaniu z
kuron.com.plPo długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po
kuchnia doskiBardzo często zastanawiam się jaką przystawkę przygotować na spotkanie ze znajomymi. Proste pomysły są chyba najlepsze – bruschetta z pomidorami idealne będzie pasowała na przystawkę, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowałam libański omlet o którym napisze trochę niżej. Następnie mamy plackowate i naleśnikowate oraz dwie zupy dla kontrastu. Jak sam nazwa wskazuje przewagę mają placki, racuchy, bliny, zapiekanki aż w końcu naleśniki. Na słodko a także na wytrawnie. Ostatni dział to słodkości i słabości czyli moje ulubione desery. Znajdziemy tam m.in. chlebek bananowy, sosy na słodko, leniwe(...)przygotowałam jedno danie. Tym razem padło na danie obiadowe - libański zielony omlet . Składniki; 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia (ok 30dag) 4 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwie
Radość kipiąca uśmiechem.Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie
Smaczne ZdroweSpaghetti z mięsem mielonym to propozycja dla osób zakochanym w mięsie. To makaron z dużą ilością, dobrze przyprawione mięsa mielonego. Szybka propozycja na smaczny i niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!