cierpki i kwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii. Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce. Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna(...)miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :) Składniki: 1 kg przebranych owoców aronii, 1 l spirytusu 95%, 500 ml wody, 400 g cukru, 200 g liści wiśni (ok. 300 szt.), 1/2 szklanki miodu, 1/2 laski wanilii, 2 cytryny, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce aronii i liście wiśni umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać wodę, połowę
SzczyptaSmaQcukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie pozostałe po zrobieniu nalewki, wtedy najlepiej wysmażyć je na patelni przez kilkanaście minut by straciły posmak alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki cukru pudru cukier puder(...)ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy
Mango Papajaciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze(...)zdjęciu. Aby ciastka z jabłkiem i cynamonem podczas pieczenia nie pootwierały się należy mocno ścisnąć górę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. 3. Z wiśniami. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty. Wiśnie odsączyć. Po dwie wiśnie położyć na spód trójkąta i zawijać do góry. Boki skleić i uformować w kształt rogalika. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie
W kuchni u Monikidopiero udział w konkursie Hortex zmobilizował mnie, by wykonać je właśnie teraz :) Wyszły puszyste i słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru. Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można(...)łyżka do wysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Kuchnia w czekoladzieczym... W związku z tym zapraszam do mnie na lekkie ochłodzenie :) Częstuję orzeźwiającymi lodami wiśniowymi, chce ktoś gałeczkę?! Składniki: Na ok 1 litr lodów: 600g wydrylowanych wiśni 200g cukru kryształu 200ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: Wiśnie drylujemy i sprawdzamy, by nie było żadnej pestki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie gotujemy(...)rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumykiem dolewamy wiśnie. Bardzo rzadką masę przelewamy do pojemnika na lody i pozostawiamy do zamrożenia najlepiej na kilkanaście godzin. Pamiętajmy by w międzyczasie je przemieszać, by zlikwidować kryształki lodu. Ps. To ich naturalny kolorek, prawda że kuszący
Kuchnia w czekoladzieDrożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzch ciasta
Miód i pieprzPuszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
Na Ciasteczkowych Papierachletnie orzeźwienie, pomogą zimne domowe lody Lody wiśniowe na jogurcie Składniki: jogurt naturalny - 400 g wiśnie - 1 szkl cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Przełożyć osączone wiśnie do miksera, zmiksować. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier, dobrze wymieszać. Wymieszany jogurt przelać do miksera z wiśniami, dobrze zmiksować. Następnie przelać do małych pojemników
Kuchnia Danusidrzewach końcówka wiśni...Pięknie dojrzałe ,aż prawie czarne od słońca...Pozostały te których nie zdążyły skonsumować szpaki. Postanowiłam więc z nich przygotować sok. Z tycj najbardziej dojrzałych jest najsmaczniejszy Składniki: 1 kg wiśni 80 dag cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie
Z Majeczką w kuchniDrożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzch ciasta
Miód i pieprzTakie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka(...)warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Źródło przepisu Smaczna Pyza
Ala piecze i gotujemąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 200 g masła 80 g mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wydrylowane wiśnie cukier puder wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy(...)koniec miksowania wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25×25 cm). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaSezon na wiśnie w pełni, wykorzystajmy więc ten czas na przygotowanie pysznych przetworów z ich wykorzystaniem, by potem zimą móc otworzyć troszkę lata zamkniętego w słoiczkach. Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy
Z Majeczką w kuchniWiadomo, że domowe jest najlepsze- sprawdzone, bez konserwantów! Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie opłukać, wypestkować , zasypać połową cukru i gdy puszczą sok, zlać go i zagotować, zebrać pianę i wsypać resztę cukru. Następnie zalać wiśnie przestudzonym sokiem. Na drugi dzień, ponownie zlać sok, zgotować, zebrać pianę i zalać owoce. Taką samą czynność powtórzyć trzeciego dnia, włożyć(...)koniec wiśnie do gotującego syropu, pogotować kilka minut, przełożyć do słoików i zapasteryzować
Tradycyjna Kuchnia