z winogronami - 1500 przepisów (strona:77/100)

Filet z kurczaka z kminkiem 189

mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;)Filet z kurczaka z kminkiemSkładniki:pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób)żółtkosuszona cebulakminek mielonyprzyprawa do kurczakasól ziołowaolej z pestek winogron do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w plastry i lekko rozbić. Z obu stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą

Lawendowe Niebo
Paluszki z prosciutto 144

Drobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale

Lawendowe Niebo
Kolorowe spaghetti 116

Kolorowo, zdrowo i co najważniejsze smacznie, czyli spaghetti w nowoczesnej wersji ;)Kolorowe spaghetti  Składniki:mięso mielonepomidory w puszcegarść pieczarekcebula 2 ząbki czosnkuolej z pestek winogronsólpieprz

Lawendowe Niebo
Faszerowana cukinia 220

mięsa mielonegosólświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się do tego okrągła łyżeczka ;)Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju z pestek winogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.Gotowe przekładamy do miski.Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego

Lawendowe Niebo
Pasztet z cukinii 201

Zbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii

Lawendowe Niebo
Cannelloni z sosem bolognese 147

mieszamy.Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;) Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu. Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone i całość podsmażamy. Sos z torebki rozprowadzamy w wodzie. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy

Lawendowe Niebo
Sałatka z gyrosem 393

gyrosemSkładniki:opakowanie miks sałatpodwójna pierś z kurczakakukurydza5 ogórków korniszonówczerwona cebulamajonezketchupser żółtyprzyprawa kebab-gyrospieprzsólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju z pestek winogron z pieprzem, solą i oczywiście przyprawą kebab-gyros.Mięso trzeba przestudzić, moje stało całą noc w lodówce, żeby smaki się przeniknęły ;)Do dużej misy wsypujemy mieszankę sałat, na nią wykładamy przygotowaną wcześniej

Lawendowe Niebo
10 najpopularniejszych przepisów w 2014 roku 200

szynkowaraNumer 5Wędzona domowa pasztetowa-wątrobiankaNumer 6Sos szpinakowy do makaronuNumer 7.Czerwony barszcz wigilijny na zakwasieNumer 8Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasemNumer 9Schab ze słoikaNumer 10Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowo-owocowe 183

soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę

Mix smaku
Ciasto ucierane z owocami 133

mąki pszennej* 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 6 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1cukier wanilinowy* 150 ml oleju* 1/2 łyżeczki kurkumy* dowolne owoce (2 duże brzoskwinie, winogrona, rabarbar)Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać

Mix smaku
Zielony sok 133

Jeśli lubicie soki własnej roboty, mam nadzieję że ten Wam się spodoba. Uważam, że powinniśmy codziennie wypić szklankę takiego prawdziwego soku. Warto eksperymentować ze składnikami bo

Kulinarna rozmowa
Summer's salad 122

Ingredients:watermelon peeled, prickly pear peeled, grapes, blueberries Składniki:arbuz obrany,opuncja obrana ze skóry,winogrona,borówkiArrange the fruit in the bowl. Chill in the fridge before serving.You can use different fruits flavors and imagination are the most important in the kitchen.Należy poukładać owoce na talerz. Schłodzić przed podaniem. Można dodac innych owoców, smaki i wyobraźnia są w kuchni

Kulinarna rozmowa
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 222

Francji.Cena: od 30 zł.Cava (Hiszpania)Cava to wino musujące wytwarzane w Katalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 405

brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku,  zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis.      Składniki:  - 4 jajka- 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki)- 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron)- 3 szklanki mąki tortowej- 1  szklanka drobnego cukru do wypieków- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- brzoskwinie- wiórki kokosowe (i płatki)       Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na połówki

mojewypiekiinietylko