Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem
Humanistka w kuchniproste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy
Kuchnia Pełna Pasjikilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester - sok z ½ cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą i podzieloną na listki sałatę rozkładamy na talerzach (możemy porwać na mniejsze
mojewypiekiinietylkosałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła) Bagietkę kroimy w kostkę grubości ok. 1-1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, oprószamy czosnkiem granulowanym oraz
mojewypiekiinietylkozałatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami
BaRepasjasne ciasto: 7 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju (80 ml) ( u mnie z pestek winogron) Na ciasto ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju
Takie tam pichceniekwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA LEMON CURD: sok i skórka otarta z 2-ch średnich cytryn 150 g cukru 2 żółtka 1 jajko 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło
Słodko-Słony Świat Ilonysałatek, różnego rodzaju past i kanapek. Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać łyżeczkę oleju, zmiksować. Powtórzyć czynność 2 razy, aż masa zgęstnieje. Następnie
wyzwania kuchennepaluszki włoskie 3. Koreczki z czarnymi oliwkami, mozzarellą, suszonym pomidorem i liściem świeżego szpinaku 4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki 5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży rozmaryn
KreatywnePinyużyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Smakowite DaniaSomersby Elderflower Lime. Nowy wariant smakowy bardzo mi posmakował, ten smak to strzał w dziesiątkę, smakuje mi najbardziej z całej gamy, jest orzeźwiający, delikatnie słodki, pachnący bzem z nutą winogron, doskonale smakuje mocno schłodzony. #Somersby #Elderflower Lime już niedługo pojawi się w sklepach, musicie sprawdzić ten smak, bo ten smak będzie gwiazdą sezonu letniego! Z tej okazji przygotowałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobiłam w kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży ananas i kiwi powodują, że galaretka nie chce stężeć, dlatego nie zalewamy ich płynną galaretką, a dodajemy
Smakowy Rajoleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, Dodatkowo: owoce (mandarynki. winogrona, banan), PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę
Tradycyjna kuchnia Kasiktóra działa przeciwzapalnie oraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły, buraki, marchew, ogórki, kiełki, cytrusy, winogrono, porzeczki, aronia, żurawina, truskawki, jagody oraz borówki. Produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe. Bogactwo witaminy E, witamin z grupy B (łagodzące stres, który ma negatywny wpływ na zmiany mazi stawowej) oraz
Życie na widelcu