Francji.Cena: od 30 zł.Cava (Hiszpania)Cava to wino musujące wytwarzane w Katalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną
Chilli Czosnek i OliwaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitybrzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka- 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki)- 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron)- 3 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- brzoskwinie- wiórki kokosowe (i płatki) Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na połówki
mojewypiekiinietylkokostkę główkę czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki – mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy mięsnej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, łyżką nakładamy porcje masy. Smażymy na rumiano z obu stron.Siekane kotleciki zawsze się cieszą dużą popularnością. Ich zaletą jest to, że mięso którym dysponujemy staje się podzielniejsze, a dokładniej wydajniejsze
mojewypiekiinietylkoprzyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok. ½ łyżeczki kardamonu,cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili- 1 łyżeczka sody- 3-4 łyżki zimnej wody- olej z pestek winogron do smażenia Aby zrobić idealny falafel skorzystałam z rad i sposobu przygotowania Marty z jej wegeprzewodnika Jadłonomia. Po pierwsze używamy tylko ciecierzycy suszonej. Po drugie – moczymy
mojewypiekiinietylkoCzas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty
Buniabaje w kuchniCzas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty
Buniabaje w kuchnisurówkę. Przepis znalazłam na nią w Kwestii Smaku i zrobiłam wczoraj by ugościć teściową.Smakowała nam obu.Surówka Super Slaw1/4 małej główki białej kapusty1 marchewka1 jabłkokiść czerwonych małych bezpestkowych winogron, u mnie zielonych1/3 szkl. suszonej żurawiny1/2 szkl. orzechów włoskichsok z 1/2 cytryny2 łyżeczki octu
Dzieje kuchennej WiewióryNamiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam.Składniki:2 galaretki truskawkowe750 ml wody200 g truskawek1 pomarańcza1 duża garść czerwonego winogrona1
Kuchnia domowa Anichili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200
Stare Garyprzyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :)Polecam!Sałatka (dla 3 osób):* rukola- 250 g (opakowanie)* pomidorki koktajlowe- 12 szt* jajko- 5 szt.* słonecznik- 1/3 szklanki* olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny)* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 łyżkaSałatka:Jajka ugotować na twardo.Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać pomidorki, ugotowane
Kraina Miodem Płynącaśmietanka 30%- 250 ml* cebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe- 6 szt.* mango- połowa* rzodkiewka- 6 szt.* sezam- 2 łyżki* olej z pestek winogron- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzPolędwiczka:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.Podsma
Kraina Miodem PłynącaWypróbujcie, jest naprawdę pyszna!3 porcje:* ryż parboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone
Kraina Miodem Płynącaajoene wystepujaca w czosnku przyczyni sie do obnizenia cisnienia krwi ,zapobiegnie powstawaniu zakrzepow i poprawi prace serca.Zredukuje ryzyko miazdzycy tetnic. antocyjany nadajace niebieska barwe sliwkom,owocom jagod,winogron wykazuja silne dzialanie antyoksydacyjne.Zapobiegaja kurzej slepocie i degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego stylu zycia dozywaja poznej starosci w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu.Wlasnie w wypijanym przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)kawałek papryczki chili (opcjonalnie)1 łyżeczka masła2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowegoser Grana Padano lub parmezan do posypania olej (np. z winogron lub rzepakowy)WYKONANIE:Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić
Słodko-Słony Świat Ilony