kolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) )W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad
Ostra na SłodkoSzaszłyki owocowe sprawdzą się na każdym przyjęciu, kinderbalu, a także na pikniku czy po prostu jako zdrowy podwieczorek czy deser. W takiej postaci z pewnością dzieci
Słodka Stronasamej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowy, lekki deser owocowy.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka kawałków ananasa-kilka mandarynek-2 banany-kiść winogron-garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie i ananasy.Mandarynki i banany obieramy ze skórki.Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe.Można podać z bitą
Maminek kulinarnykuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie. Nakładamy
Maminek kulinarnyzawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minutPorcje: 2 Składniki:1 szklanka pureedyniowego,150 g serka mascarpone,4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix
SzczyptaSmaQłyżki solonego sera owczego,4 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gęstego jogurtu,1 łyżka masła,1 łyżka octu winnego,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy lub z pestek winogron,do przybrania: zielenina i czerwony pieprz. Przygotowanie:Przygotować popcorn: w rondlu mocno rozgrzać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć, wyjąć ziarna metalowym sitkiem, wysypać na papierowy ręcznik żeby
SzczyptaSmaQduża cebula,4 ząbków czosnku,4 gałązki świeżego rozmarynu,garść ziaren kawy,½ szklanki zaparzonej kawy,1 szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku:8 plastrów boczku,2 duże ziemniaki,6 marchewek,1 posiekana chili,1 łyżka posiekanego szczypiorku,oliwa aromatyzowana czarną truflą,śmietanka
SzczyptaSmaQkilka i za parę lat Batumi będzie zupełnie inne). Alfabet gruziński jest tak unikalny, że postanowiono go uczcić 130-metrowym budynkiem. Alfabet składa się z 33 liter inspirowanych liśćmi winogron (litery mniej więcej odpowiadają naszym) i powstał w V wieku. Gruzini są dumni ze swojego języka, ponieważ jest zupełnie unikalny i niepodobny do innych. To dlatego gruziński jest tak trudny
Poezja smakuOstatnio bardzo często chodzi za mną cynamon. Nie wiem , może to tęsknota za Świętami już?Brakuje mi też kolorów w tych ostatnich szarych dniach na minusie.Czas
Z Kuchni Do KuchniKolejne danie z II Targów Książki Kulinarnej, którego spróbowałam. Trochę oczywiście zmodyfikowałam po swojemu. KUSKUS jest moją najukochańszą z kasz. Nie ma takiego dania z
pieprzny smaczeklubi. Na takie "wybrzydzanie" zasłużyła sobie sama, przez swój dość nietypowy i charakterystyczny smak. Niemniej dla mnie jest w porządku. Ostatnio spróbowałam bardzo ciekawego połączenia z pomarańczą i winogronem. Natomiast dziś proponuję inną wersję, "na bogato". A co!SAŁATKA: TOFU, RUKOLA, CUKINIA, SUSZONE POMIDORY/współpraca z Winiary; własny;/dla 2 osóbporządna garść świeżej rukoli1/2 kostki tofu (naturalnego)1-2 arkusze
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na jedną porcję.Składniki:3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych1/3 szklanki wody1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka cukru palmowego SKWORCU1/3 szklanki mlekaDodatki:5 winogron1 krówkaPrzepis:Do garnuszka
Emcia PichciTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki:300 g tagliatelle2 pojedyncze piersi z kurczaka3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)200 g gorgonzoli400 ml. śmietanki 18%sólpieprzPrzygotowanie:1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.2. Makaron ugotować al dente.3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego
Oryginalny smakmieś bardzo gęstą czy też nie)4 - 5 łyżek płatków owsianych1 łyżka otrębów (u mnie pszenne i owsiane)2 łyżki rodzynekorzechy cynamon (opcjonalnie)owoce - u mnie 3 śliwki, winogron i 1/4 jabłkaPrzygotowanie:Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać.Wlać do miseczki
charlotte gotuje