koreczki naleśnikowe z owocami 208pewno spodobają się takie koreczki na jeden kęs. Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser seroewo-piernikowy z owocami 178pięciu minut. Dlatego świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości. Składniki: 2 kromki piernika lub kilka pierniczków 3 opakowania serka homogenizowanego (użyłam straciatella) 1 banan 3/4 szklanki malin kilka winogron Banana pokroić w plasterki.Piernik pokruszyć i część wyłożyć na dno trzech wysokich szklanek. Na to położyć po łyżce serka. Następnie ułożyć część owoców, zasypać piernikiem i przykryć serkiem. Czynność powtarzać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki z tortilli z tuńczykiem 386blacie "na zakładkę". Na plackach rozłożyć liście sałaty. Posmarować je pastą z tuńczyka i zwinąć w rulon. Kroić na małe kawałki i nadziewać je na wykałaczkę. Dodatkowo nabijać winogrona lub pomidorki koktajlowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa sałatka z roszponką 218dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin. Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Fetę pokroić w kostkę, papryki w niewielkie kawałki, oliwki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 207taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej porzeczki kilka malin kiść drobnych zielonych winogron Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1464samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny
maniapieczenia
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 205Węgry to magiczny kraj winem płynący. Setki urokliwych winnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości takich jak Pere w której mieszkałam można napotkać hektary pól zasianych dynią i słonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi
Apetyczna babeczka
Wegańskie ciasto bananowe 247soli 1 łyżeczka mielonej wanilii ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego 1/3 szklanki syropu klonowego 4 średnie bardzo dojrzałe banany Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę natłuść i wysyp mąką. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię
Roślinna - blog wegański
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 216Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 220gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier
Codzienne Gotowanie
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 226dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę
Patchwork
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 192świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię. Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron w wersji wzmocnionej spirytusem gronowym (16 % alkoholu!!) jest doskonałym zakończeniem kolacji – często używamy mocnych alkoholi typu koniak, brandy, ta jest opcja bardziej przyjazna i na pewno smaczniejsza… Krem z białej czekolady
królestwo garów
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 241dojrzałych bananów ze skórką (potrzebne jest 500 g bananów bez skórki) 350 g mąki ryżowej 100 g suszonych daktyli 120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe
maniapieczenia
Szaszłyk w koszulce 389ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki. Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;) Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko doszło i spokojnie sobie wystygło). Zimne szaszłyki
Lawendowe Niebo