zalej emulsją. Schłódź i podawaj po kilku godzinach, najlepiej będzie jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Proponuję podawać z innymi greckimi przystawkami, na przykład: fasolią gigantes lub tzatzikami z miętą cytrynową . Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliśniadanie idealny :P Takie lekkie połączenie greckiego smaku tzatziki. Składniki 200 g sera białego półtłustego 200 g śmietany 18% 200 g ogórków gruntowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanego koperku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W misce ,przy pomocy widelca ,rozkruszamy ser i mieszamy ze śmietaną. Ogórki obieramy ,ścieramy na tarce o dużych oczkach
R'n'G KitchenRESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę duże i moim zdaniem warte swojej ceny
Mój Smak na Życiezrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka
DefinicjaSmakunóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę. Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz
SzczyptaSmaQmają znaczenia ani rytualnego, ani religijnego. Jako dodatki pasują najprostsze- śmietana i sól, ale sprawdzą się w bardziej eleganckich wersjach- z łososiem i kawiorem. Ja kiedyś podałam z tzatzikami, też smakowało. SKŁADNIKI NA PRZYSTAWKĘ DLA DWÓCH OSÓB: - 125 g mąki gryczanej - 250 ciepłego mleka - 15 g drożdży świeżych - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - olej do smażenia DODATKI: - kwaśna śmietana
Kuchnia bezglutenowa Lolimożemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem i surówką, lub jako główne danie obiadowe. Artykuł Cevapcici pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu
Kuchnia Prezydentowejkażdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie
Kuchnia Prezydentowejpatelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie od towarzystwa, w którym
Kuchnia Prezydentowejzawiodło! A teraz przepis, właśnie z myślą o słońcu i upałach przygotowany. :) Indyjska raita przypomina greckie tzatziki; to dip na bazie gęstego jogurtu z miętą i przyprawami. Idealnie komponuje się z indyjskimi curry, szczególnie zaś pasuje do tych ostrych, przesyconych aromatem ciepłych, egzotycznych przypraw. Raita łagodzi smak
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny czosnkowy lubimy. Przepis
Marder&Marder Manufactureminut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy na stół tak, by każdy mógł sam odkroić po odpowiedniej wielkości kawałku. Podajemy gorące, najlepiej z sosem tzatziki
Kuchenna Kontrrewolucyaktóry serwuje się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek łyżeczki
Kuchenna Kontrrewolucyatłuszczu) i dodałam szpinak. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami i sosami, ja podałam je z humusem paprykowym primavika wymieszanym z jogurtem i bazylią, świetnie smakują również z sosem tzatziki. Składniki : - paczka ugotowanej ciecierzycy - paczka szpinaku - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól) Na sos - humus paprykowy primavika - kilka łyżek jogurtu - kilka
zdrowa vege kuchnia