Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością(...)młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko polecam jednak pierwszy wariant, ale jeśli już tuńczyk ma być
Kulinarna PokusaPasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym Kolejna wariacja na temat pasty jajecznej z tuńczykiem. Tym razem dokwaszona ogórkiem kiszonym. Nie zabrakło też innych zielonych akcentów - koperku i kiełków, które bardzo lubię na kanapkach z tego typu pastami. Pasta jajeczna z tuńczykiem to szybka wersja smacznego dodatku do weekendowego śniadania! Zobacz również inne wersje past z tuńczykiem ----> pasta jajeczna(...)tuńczykiem i pieczarkami , pasta jajeczna z tuńczykiem, oliwkami i kaparami , pasta jajeczna z tuńczykiem i żółtym serem , pasta jajeczna z tuńczykiem . Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym - przepis: Składniki: 4 jajka "M" puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu opcjonalnie - ulubione kiełki Pasta
Moje Qulinariamoże dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej. składniki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 180 g tuńczyka w oleju z puszki 2 łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wody sok z 1 cytryny 14 g żelatyny 5-6 ząbków czosnku zmiażdżone przygotowanie(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem
Stare Garyłyżka startego sera (użyłam chedar'a) sól, pieprz 1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon płatki chili do smaku farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koperku pieprz, sól do smaku przygotowanie Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty(...)każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni blat smarujemy nadzieniem z tuńczyka (1/2 porcji), kładziemy 2 blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem. Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich
Stare GaryZdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)kapary, mini cebulki oraz oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My Dayzieloną fasolką. Składniki (2 porcje): 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka 4 łyżki kukurydzy 1/2 puszki zielonej fasolki 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p Przyrządzamy(...)Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens AlphabetSkładniki; 1 puszka tuńczyka,180g 1/2 puszki kukurydzy ,110 g 1 pomidor 1 łyżka aceto balsamico 1 łyżka oliwki 1 łyżka bazylii sól,pieprz Tuńczyka i kukurydzę osączyć. Pomidor pokroić w pół talarki. Wszystko ułożyć na talerzu. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę
Kulinarny karnet ChristopheraAvocado with tuna fish - a salad. Składniki. 1 awokado 0,5 puszki tuńczyk w oleju 1 jajko 1 łyżka posiekany szczypior 3 liście sałaty lodowej 0,5 cytryna 8 zielonych oliwek 1 łyżka majonez sól pieprz Wykonanie. Awokado, przekroić na połowę, miąższ wyjąć łyżeczką, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka osączyć z oleju, wymieszać z pokrojonym
Kulinarny karnet ChristopheraKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam(...)kurkuma sproszkowana 1/4 łyżeczki pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem
głodny alergikJedna z ulubionych naszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego, a tuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy. Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe. Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta i szybka sałatka, która jest idealna dy późno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – puszkę tuńczyka – kawałek sera typu feta (w zależności od upodobań) – ugotowany makaron – ząbek czosnku – pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć
Szybko Tanio Smaczniewypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :) Składniki: opakowanie roszponki mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 3 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki 4 łyżki mieszanki warzywnej ze słoika(marchewka, kukurydza, groszek) 1 cebula 2 łyżki prażonego słonecznika kawior (można pominąć) 100 g żółtego sera w plastrach(...)oliwek suszone oregano Warzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem. Sos: wszystkie składniki
Bon Appetit Małgorzatyprzypa ść do gus tu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak , ale zm ieniłam ją po swojemu. Składniki: 1 serek wiejski pół papryki czerwonej 2 ogórki kiszone 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Sposób przygotowania: 1. Ogó rki i paprykę kroimy w kosteczkę. 2. Tuńczyka odsączamy z zalew y. 3. Serek mieszamy dokł a dnie z pozostałymi składnikami. 4. Podaj
Kuchnia domowa Anilatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 szklanka kaszy kuskus 2 szklanki wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 niewielki pęczek koperku 1 średnia papryka majonez - wedle uznania pieprz sól Sposób przygotowania: 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy(...)minut, aż kasza wchłonie płyn. 2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!!! Źródło: Wędrówki po kuchni
Kuchnia domowa Anijeszcze gorzej. Trudno w taki dzień stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory(...)pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić. 2. Wszystko umieścić w dużej misce, lekko zamieszać. 3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki ( KLIK ). 4. Całość zamieszać. 5. Podawać np. z pieczywem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 ugotowane na twardo jajka 1 tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym) pół cebulki majonez +jogurt naturalny + musztarda (po 1 łyżeczce) sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 2. Cebulkę drobno posiekać. 3. Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Wszystko wymieszać, dodać po łyżeczce majonezu, jogurtu i musztardy. Doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Animoja ulubiona pasta na kanapki. Zawsze robię ją w dużych ilościach, bo szybko znika ;) polecam, bo jest naprawę smaczna! Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 4 jajka szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka gotujemy na twardo, a następnie gdy przestygną należy je pokroić w kosteczkę. Do jajek dodajemy tuńczyka z puszki (olej odlewamy), szczypiorek kroimy
upichcicFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję. Potrzebne składniki: -1 torebka ryżu "parboiled" -słoik drobnego groszku konserwowego -4 ugotowane jajka -puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki) -7 średnich ogórków konserwowych -1 średnia cebula -2 łyżki majonezu -przyprawa warzywko do smaku -kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej(...)puszki tuńczyka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka kroimy ręcznie lub przyrządem. Ogórki i paprykę również w drobną kostkę i odsączamy. Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy majonez i warzywko do smaku. Mieszamy i gotowe. Prawda, że proste? A jak smakuje...! Pyszota!!! Niebawem jeszcze jedno szybkie
Maminek kulinarnySkładniki: puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g 1 jajko ugotowane na twardo ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka drobno posiekanej cebuli łyżka majonezu lub gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę
Smakowity Blog Kulinarnydwie porcje): 130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź groszek mrożony 10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz oregano Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną drobno cebulkę(...)oraz czosnek, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki cherry i chwilę smażymy. Dodajemy odcedzony tuńczyk oraz groszek i dusimy chwilę całość. Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy grubo mielonym pierzem. Gotowe
Mango Papajasoku z cytryny 1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę 4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki 200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski(...)pieprz cayenne i smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia
Blondynka GotujePasta szybka, smaczna w sam raz na niedzielne śniadanie. Polecam SKŁADNIKI 5 ugotowanych jajek 1 łyżka majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól, pieprz do smaku 10 dag. sera żółtego do starcia WYKONANIE Tuńczyka otwieramy i wrzucamy do salaterki. do tego dodajemy ugotowane starte na drobnych oczkach tarki jajka. Do tego dodajemy majonez stary ser, sól pieprz
W kuchennym oknie Ewystaje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna(...)paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną. Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre
Walijskie Pichceniemawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie: Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce
Walijskie Pichceniesałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ... zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200 g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie: Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko(...)ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz
Walijskie PichcenieJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchnircja dla 4 osób Składniki: 2 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula oliwa świeża bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz puszka tuńczyka w sosie własnym paczka makaronu spaghetti (500g) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przecier, podsmażyć. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu, aż powstanie(...)gęsty sos. Następnie dodać tuńczyka, zioła i chwilę podgotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerze i polać sosem
Anioły w kuchniSkładniki: 5 jajek, 1 puszka tuńczyka z sosie własnym, 200 g żółtego sera, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1 ogórek konserwowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki musztardy, 1/2 puszki kukurydzy. Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal , 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki(...)mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, odcedzonego z nadmiaru wody. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 300 g makaronu świderki Czaniecki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal , 1 jogurt naturalny 300 ml, koperek, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na patelni zalewamy makaron jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy odcedzony tuńczyk i przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Nakładamy do miseczek
Aga w kuchnitego względu, że została przygotowana z produktów znalezionych w lodówce ;) Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 250g makaronu kokardki puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy czerwona cebula pęczek koperku papryka czerwona 4 ogórki korniszony (nieduże) 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz(...)ziołowy, sól Makaron gotujemy al dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem . Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe
Czerwona Porzeczkadziś dzień chyba tuńczykowy ;) najpierw sałatka teraz obiad ale wyszło super.... 200 gram makaronu penne pól puszki tuńczyka w oleju garść pistacji pół szklanki przecieru z pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera Makaron gotujemy według przepisu....ja użyłam woku ale zwykły garnek również sie sprawdzi....a więc przecier i czosnek podgrzewamy, następnie dodajemy makaron, tuńczyka i ser doprawiamy
NaKońcuJęzykamakaron dodaje do sałatki, ale dziś w związku ze świąteczną atmosferą odwróciłam zasady... Składniki: 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki selera sałatkowego 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 szt. ogórka zielonego 1 cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę(...)selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę. Makaron Lasagne gotujemy w posolonym wrzątku około 3-4 minuty, następnie osuszamy. Cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawy dokładnie mieszamy. sałatka przekładamy makaron aż do wyczerpania się składników
NaKońcuJęzykaFundacja pod Psim Aniołem , psiak jest dość chorowity i lękliwy więc będąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku
NaKońcuJęzykanajprostszej i najbardziej znanej wersji ze świeżymi pomidorami i bazylią, ale często improwizujemy dodając jeszcze inne składniki. Składniki: 600-700 dag pomidorów Lima (lub innych z przewagą miąższu) puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 200 g mozzarelli, 15-20 czarnych oliwek, 15-20 kaparów z zalewy, 2 ząbki czosnku, garść świeżych listków bazylii, garść świeżych gałązek tymianku, chleb typu włoskiego(...)delikatnie soli, ale nie za dużo bo pozostałe składniki mają w sobie sól. Odstawiamy na sitko do odsączenia.. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i też odstawiamy do odsączenia. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i także odsączamy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary też można rozdrobnić. Bazylię i tymianek drobno siekamy. Wszystko łączymy, dodajemy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem
Delicious TitbitsSkładniki: 1 szklanka kaszy kuskus (nieugotowanej) 1 szklanka wrzącej wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz - do smaku Przepis: Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Garnuszek zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus jest już gotowa. Przekładamy ją do większej miski(...)odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojonego w drobną kostkę ogórka oraz tuńczyka. Następnie dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe! Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1512kJ (356kcal) Białko 12,8g Tłuszcz w tym kwasy tł. nasycone 0,64g 0,12g Węglowodany w tym cukry 72,4g 0,0g Błonnik pokarmowy
Emcia PichciSkładniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 2 worki ryżu 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz tuńczyka (razem z wodą). Do całości dodajemy majonez wraz z pietruszką i całość dokładnie
Emcia PichciKochani już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, ale chciałam żeby była chrupiąca, jak i pożywna. I taki efekt udało mi się osiągnąć. Zapraszam serdecznie! składniki układamy warstwowo kolejność od spodu: - 1/3 cebuli posiekanej bardzo drobno -1 puszka tuńczyka - majonez - makaron - 1 puszka zielonego groszku - majonez - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 zielony ogórek
SMYKWKUCHNIchcę zjeść coś na szybko np. na kolację. Proste, dostępne składniki i zaledwie 20 minut na przygotowanie. Polecam :) Składniki (dla 3-4 osób): opakowanie makaronu świderki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka
Pasja SmakuFood za przesłane propozycje na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden z produktów . Oto co przygotowałam . Składniki: tuńczyk w oleju kawałki 1 puszka groszek konserwowy z puszki 3 łyżki ogórek konserwowy 2 szt majonez 1 łyżka kiełki z lucerny i rzodkiewki zielona cebulka Przygotowanie: Z tuńczyka
Ala piecze i gotuje