z suszonymi pomidorami - 2499 przepisów (strona:114/167)

C - Zupa krem z cukinii 205

cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii   Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku, gotować do miękkości. Cukinię omyć(...)pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną,  doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Moussaka (Musaka) 177

bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić(...)plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino

wyzwania kuchenne
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 255

razowego makaronu spaghetti250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego1 duża cebula3 ząbki czosnku 300g pieczarek1 mała papryka czerwona1 mała papryka żółta1 puszka pomidorów krojonych (400g)1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki)oliwasól,pieprz, cukierpapryka słodka,papryka ostrabazylia, oregano - suszona lub  świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie(...)podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 236

tutaj.Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybamiProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania:  z namaczaniem 7 godzinSkładniki:1000 g kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki  Kujawskiego  z pomidorami,  czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Papryki faszerowane chili con carne 196

użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych

Food Square
Śniadanie Śródziemnomorskie / Breakfast Mediterranean 168

Szybko, elegancko i smacznie.Dwa pomidory pokrojone w plastry, posypane czerwoną cebulką drobno posiekaną.Dwie mozzarelle 125 g.posypane suszoną bazylią lub świeżą, odrobina oregano.Garść zielonych oliwek nadziewanych papryczką.Wszystko delikatnie posolone.Do tego opiekane , ciepłe tosty. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem 197

białka z małych jajek- 46g 87 g łososia wędzonego świeża bazylia świeże oregano sól pieprz natka pietruszki  PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pomidora oraz oraz około 40g łososia drobno pokroić Posiekać oregano oraz bazylię lub zastąpić suszoną wersją Do miski wbić jajko, oddzielić białka od żółtek i również dodać do miski Dodać pokrojone warzywa, łososia i doprawić według uznania(należy uważać

peanutbuttermonster
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 151

toskańskim stylu, który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem 127

solą i pieprzem.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę na placki po plasterku mozzarelli i pomidora aby mozzarella się troszeczkę roztopiła.Po usmażeniu dołożyłem listki świeżej bazylii i odrobinę suszonej i podałem.Smacznego

Mechanik w kuchni
Wrapy 147

zalega nam w lodówce,bo do wrapa możemy wrzucić co tylko chcemy. Składniki : * tortilla  * pieczony filet z kurczaka w przyprawie gyros * pomidor * ogórek * cebula * miks sałat * sos : jogurt naturalny , 2 ząbki czosnku , sok z cytryny , suszony tymianek , sól , pieprz

Magiczne Życie Marty
SAŁATKA GRECKA 633

feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki

Smaczne Zdrowe
Alternatywna zupa dyniowa 162

kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym(...)garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez 20-30 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na suchej patelni na chrupko usmażyć bekon. Podawać jako dodatek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pieczonym indykiem 305

indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec(...)piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Okoń morski pieczony w cytrynie z sałatką z mango 216

lubię je do ryby. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich okoni morskich, 3 cytryn, 1 dużego dojrzałego mango, 250 gram pomidorów koktajlowych wraz z gałązkami, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 100 gram masła, 1/2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła ziołowego, będącego(...)podstawowym składnikiem marynaty do ryby. W moździerzu na proszek roztarłem pół łyżeczki suszonych nasion kolendry i pół łyżeczki suszonego oregano. Do powstałej przyprawy dodałem szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę z jednej cytryny i 100 gram masła, a następnie utarłem całość na gładką masę. Ryby dokładnie umyłem, a następnie umieściłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania