szerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam.Sałatka Gyros - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli)pieprzczosnek w proszkuolejkapusta pekińskaok. 5 pomidorówok. 1 duży ogórek (opcjonalnie)2 cebulepuszka kukurydzyok. 200 g majonezuok. 200 g ketchupuSałatka(...)czosnku w proszku oraz szczyptę pieprzu).Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Pomidory, ogórka oraz cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Odrobinę solimy, możemy też użyć niewielką ilość pieprzu.Usmażonego kurczaka przekładamy na dno dużej szklanej misy. Na mięso wykładamy majonez
Słodka StronaByło już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:) Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków a wkładając do piekarnika pełne ćwiartki - czas suszenia wydłużony do 8 godzin ale po dzisiejszej, porannej degustacji zgodnie stwierdziliśmy, że w kolejnych rozdaniach będziemy trzymać się tej bogatszej wersji smakowej:) Na moim warzywniaczku(...)pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:) Poki co dzielę się z Wami przepisem: Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 3 cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę: 2 szklanki wody 0,5 szklanki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego kolorowego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne Z 1 kg pomidorów usuwamy tylko zgrubienia od szypułek, miksujemy je razem ze skórką, dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i gotujemy aż sos się zredukuje, Doprawiamy suszonym tymiankiem + odrobiną świeżego, oregano, dodajemy oliwę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, rozgniecione w moździerzu 2 ziarna ziela(...)pieprzu. Doprawiamy sos szczyptą pieprzu Cayenne. Gotujemy sos na silnym ogniu, aż się zredukuje i stanie się gęsty. Sos przygotowałam do makaronu. The post Sos ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 4 bakłażany 200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego) 2 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego pół łyżeczki Pul Biber 1 łyżeczka mięty suszonej sól 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego natka pietruszki A jak to zrobić: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielone(...)przesmażone. Bakłażany obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż z jednej strony i faszerujemy przesmażonym na patelni farszem. Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy
Kuchnia w opałachzłSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę(...)niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy
kulinarnyJaużyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie(...)dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą
Smakowity Blog Kulinarnypuszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli(...)uzyskać łagodniejszą wersję dania należy posiekać papryczkę chili bez pestek. Kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem na patelnię mieloną wołowinę oraz roztarte w moździerzu 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry i 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodałem do mięsa
Wyprawy kulinarnekurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus(...)smażymy cebulę przez 2–3 minuty, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, papryczkę oraz imbir i smażymy jeszcze około minuty. Dodajemy wszystkie przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy
Mania Gotowaniawraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonejświeża lub suszona bazylia do smaku1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)kawałek papryczki chili(...)wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą
Słodko-Słony Świat Ilonyjako przystawkę. Składniki:ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto garść orzechów włoskich1 duży pomidor albo kilka koktajlowych1 ser z niebieską albo zielona pleśniąsos balsamiczny albo zwyczajny winegret olej do smażeniaZ daktyli usuwamy
Bon Appetit Małgorzatycały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem. 3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski
zjem to blog kulinarnypodpłomyków wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukruDo obłożenia pizzy:- kulka mozzarelli- 150 g szynki- puszka ananasa- 150 g sera żółtegoSos pomidorowy*:- 2 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram)- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonej bazylii* sos pomidorowy idealnie nadaje się również do spaghettiZ podanych wyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy
W mojej holenderskiej kuchni