z sosem - 500 przepisów (strona:4/34)

Pyszna kanapka z kurczakiem 374

wykładamy na bagietkę. Dodajemy ser żółty i kurczaka. Nakładamy drugą część bagietki na wierzch i gotowe;) Kanapkę tą możemy serwować również na ciepło lub w wersji z różnymi sosami, np. musztardowym, czy czosnkowym. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
gulasz wołowy w sosie z granatów 136

gulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula  - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki  olej -do smażenia    ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu  - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie. Mięso(...)wrzenia  mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów Podawać  gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami. SOS Z GRANATÓW

w mojej kuchni
okonomiyaki 159

szkl mąki pszennej lub mieszanej z pełnoziarnista -u mnie dzis 1 szkl pszennej i o,5 szkl grahamki 4 jajka ok 1-1,5 szkl mleka 2 łyżki sosu sojowego do smaku 1-2 łyżek sosu Sriracha-inaczej sos chilli oliwa z oliwek, sól...............................Dodatkowo: majonez szczypior suszone krewetki suszone rybki suszone algi sos sojowy u mnie z piersiami kurczaka(...)pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z obu stron przez kilka minut-2-3 - do czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone okonomiyaki

w mojej kuchni
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 122

dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem ......................... sos chlebowy Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła(...)gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki   sos chlebowy -  Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia

w mojej kuchni
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym 207

dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem . =========== Angielski sos chlebowy                                                 Składniki : mała cebula(...)goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki Angielski sos chlebowy WYKONANIE

w mojej kuchni
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 171

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa  np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól(...)wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie moje smaki..pych

w mojej kuchni
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 126

SKŁADNIKI SOSU(...)WYKONANIE SOSU Wymyta i wyparzona cytryne -skórke -ścieramy na tarce   o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny. W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3 minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając  trzepaczką do momentu ,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje

w mojej kuchni
kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato 175

masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką. Piec w 180st.C około 25-30minut.  Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke Sos paprykowy 11109 com_content.article Paprykowy sos Ilony 4.59 out of 5 based on 317 voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy(...)dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku. Klasyczny beszamel Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem. Składniki 60 g masła 60 g mąki pszennej 600 ml mleka 1 liść

w mojej kuchni
Naleśniki po grecku 378

Szpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto. Takie naleśniki jadłam ostatni raz lata temu w restauracji Fanaberia i nigdy nie miałam ich dosyć. Danie jest na prawdę dobre, bo nawet mój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku(...)wlać mleko, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem. Zagotować mieszając od czasu do czasu. Ser zetrzeć na tarce. Trochę zostawić do posypania naleśników, a resztę wsypać do sosu i dobrze wymieszać.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety

Passions hobbies life
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 278

Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem. Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji. Polecam!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru(...)osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (twz. grube wiórki). Dodać do kapusty. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Do miseczki/szejkera do sosów wlać/wsypać wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszać. Sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Orzeszki ziemne pokruszyć/drobno posiekać. Gotową surówkę posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 233

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie(...)cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron z indykiem, pieczarkami i cieciorką! 358

Pyszny makaron z sosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie(...)kupcie koniecznie. A teraz idziemy gotować ;-) SKŁADNIKI: - 3 podudzia z indyka  - 600 g pieczarek - chili do smaku  - 1/3 puszki cieciorki - 100 ml śmietanki 12% - 1 płaska łyżeczka sosu sojowego jasnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli lub 2 szalotki - przyprawa do indyka - świeża natka -2 pęczki - łyżka mąki kukurydzianej - oliwa z oliwek i masło - makaron ja użyłam Lu-belli

SMYKWKUCHNI
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 167

Oczywiście pieczarki puszczą soki więc pieczarkowe błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy(...)wielkości, jaka tylko nam się podoba, obtaczamy lekko w mące i smażymy pięknie rumiane z obu stron. Z tej ilości składników wyjdzie 26-30 dość dużych sztuk. Przydałby się sos jeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd:  http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 183

Penne, mój ulubiony rodzaj makaronu, czasem zdarza się, że podany zbyt rozgotowany, przez co zwiększa się jego indeks glikemiczny i automatycznie dostarcza więcej kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą. No dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak  trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się(...)Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez

BaRepas
Stromboli 162

miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć(...)boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać).  Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu  3 ząbki czosnku  2 łyżki jogurtu naturalnego  Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól

Krakowskie smaki Ani