lubczyku Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego
Gaździnka warzySkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą
Gaździnka warzyWlać kieliszek wina i zostawić na kilka minut, niech alkohol odparuje :-) Rybę pokroić w paski i dodać, na patelnię do pora. Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą
Gaździnka warzySkładniki: 2 szt kaszanki pęczek natki pietruszki 2 średnie czerwone cebule 1-2 łyżeczki kaparów 50 g podgrzybków 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz szczypta tymianku Przygotowanie: Grzyby podgotować do miękkości. Cebulę, posiekać i podsmażyć razem z kaszanką na łyżce oleju. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Na samym końcu dodać posiekaną
Gaździnka warzySkładniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym
Gaździnka warzyśrodek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitpojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu(...)lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka
Passions hobbies lifebazylią Do obłożenia; Puszka cieciorki Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra 4 szalotki Papryka czerwona 30 dag żółtego sera Sos: Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g) Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto(...)ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym. Od jutra
Takie tam pichcenieTakie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj
Krakowskie smaki AniSkładniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym(...)naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wszystkie składniki łączymy. Smacznego
Kuchnia domowa AniKruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy. Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię
Maminek kulinarnypięknie wyrośnie. Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 480 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży Babuni Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według TEGO TUTAJ(...)tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy. I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy . Pokrój cieniutko cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć(...)miękkości mięsa ( w razie potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj Mnie