z sosem - 500 przepisów (strona:6/34)

gołąbki z gotowanych ziemniaków 682

liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków  -                                               SKŁADNIKI: 1/2 litra(...)pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego

w mojej kuchni
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 139

masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym(...)SOS. ...Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej

w mojej kuchni
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 165

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić

w mojej kuchni
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 222

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany

Mentor Smaku
Zdrowa i dietetyczna tortilla 185

minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże(...)suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy z jogurtem, pieprzem i solą. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali około 1 minuty.  Smarujemy sosem.  Układamy warzywa i zwijamy tortillę lub przekładamy w pół. Wierzch smarujemy sosem i zdobimy listkiem bazylii. Zajadamy

Humanistka w kuchni
Drobiowe klopsiki w sosie koperkowym 170

ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami  skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego

Humanistka w kuchni
Sos do spagetti na zimę 144

miksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zmiksowany pomidory wraz z bazylią i papryczką. Sos zagotowujemy. Następnie blendujemy. Chciałam, żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy  na małym ogniu   aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny(...)Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti

Humanistka w kuchni
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 270

bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam! Kotlecik i zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne na szybki obiad, kolacje na ciepło, albo nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż(...)pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko

Ostra na Słodko
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 208

Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa(...)Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować i cieszyć się smakiem dłużej

kgwjanczewo
Bigos bezmięsny 215

łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie(...)gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki. (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem z sosem, kminek i nadal gotujemy. Na patelni podsmażam na kilku łyżkach oleju:  posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchew

Moniki Smakołyki
Krewetki w słodkim sosie z chilli i czosnkiem 140

wysoką wartość odżywczą. To bogate źródło białka i witamin z grupy B. Ponadto znane są ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. ;) Na zdjęciu moja wczorajsza kolacja - białe krewetki. Duszone w słodkim sosie z chilli i czosnkiem. W towarzystwie chrrrupiących grzanek. Lekko ostre danie, z wyczuwalnym chilli, wyważone dodatkiem słodkiego sosu.  Składniki (na 2-3 porcje): - 400 g białych krewetek vannemi(...)użyłam mrożonych) - mała marchewka  - 1/2 papryki czerwonej - 3 ząbki czosnku - po łyżce oliwy, masła, koncentratu, pasty z suszonych pomidorów i czosnku (opcjonalnie) - 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z tao tao) - natka pietruszki - sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku  - cytryna do skropienia  Przygotowanie : Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić

Kuchnia Ellie
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. 148

powinniśmy zrobić jest ugotowanie ryżu co jest na tyle proste ,ze nie będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku(...)ziemniaczana . Czekamy aż cały wywar się zagotuje i dodajemy ketchup wraz z octem. Pamiętajmy ,że ilość octu i cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych upodobań. Gdy sos dochodzi podsmażamy pokrojoną w 1 cm kawałki pierś przyprawioną solą i pieprzem mozna dodać jej ostrości pieprzem cayenne. Dodajemy kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze 2 minuty . Smacznego

Wspólne smaki
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 441

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską , a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili(...)czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy

Ostra na Słodko
Mintaj w sosie kurkowym 182

fanów kontrowersyjnych połączeń smakowych. ;-) Ryba z grzybami pozornie niekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno!  Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól(...)pieprz Sos kurkowy: kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut

Szefowa kuchni