wyszedł PYSZNY :) Składniki (3 naleśniki): naleśniki: 2 jajka 4 łyżki otrębów 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 0,5 szklanki mleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm (to ostatnia nowość, którą mam zaszczyt testować, więcej info TUTAJ ) 250g świeżego szpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka(...)nadmiar wody i z powrotem wrzucamy na patelnię do szpinaku dodajemy fetę, mieszamy i przyprawiamy wg. smaku, smażymy, aż woda, która jeszcze została w szpinaku i wyciekła z sera wyparowała połowę naleśnika smarujemy szpinakowym farszem, a połowę serkiem przyprawionym solą, pieprzem oraz opcjonalnie granulowanym czosnkiem,a następnie zwijamy w rulonik (i tak z kolejnymi 2 naleśnikami) tak przygotowane naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkakaa 4-5 łyżek ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 6 łyżek twarogu sernikowego (zazwyczaj daję Emilkę, jednak w tym przypadku Biedronka była mi po drodze, dlatego też użyłam sera we wiaderku - niestety 7,5% tłuszczu i jest rzadszy od Emilki) do przełożenia: słoiczek domowych powideł śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić(...)termometru, strzelam, że to mogło być 170 stopni) na około 40 minut (do suchego patyczka) ciasto studzimy a następnie przekrawamy w poprzek jedną stronę smarujemy powidłami natomiast drugą serem, a następnie składamy najlepiej jest wstawić ciasto do lodówki, choć ja nie wytrzymałam i od razu ukroiłam kawałek ;) można też pokusić się o wysmarowanie serem góry ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserowa: 4 jajka (średniej wielkości) 3 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 1 dojrzałe mango (średniej wielkości) około 700g mielonego twarogu (ja dałam 500g sera Emilka 0% oraz 200g sera w kostce półtłustego, który raz zmieliłam) esencja waniliowa Sposób przygotowania: Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy(...)miksujemy, ale nie na całkowitą miazgę gotowa masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na pure (powinno wyjść około 3/4 szklanki) ser miksujemy z mango, ksylitolem, budyniem oraz esencją następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy po jajku tak przygotowaną masę wykładamy na migdałowy spód pieczemy w temp. 160 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćomlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na sito, żeby się odsączyły z nadmiaru wody(...)kurczaka kroimy w kostkę ser trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez około minutę do jajek wrzucamy kurczaka, szparagi i ser, przyprawiamy solą i pieprzem przekładamy powstałą masę do żaroodpornego naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy przez około 30 minut jemy po lekkim przestudzeniu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko(...)stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy wg. smaku kurczaka i ser kroimy w kostkę na wypieczone ciasto wykładamy szpinak, kurczaka i ser ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :) Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone(...)syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego lub mozzarelli, 1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop
SzczyptaSmaQcukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 serek waniliowy Danone 4 żółtka 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa : 250 g sera białego chudego 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1 roztrzepane jajko dowolne ziarenka do posypania , mogą być nawet wiórki migdałowe lub kokosowe Wykonanie(...)miski włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche i wyrobić mikserem na kruszonkę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Ser zmielić , dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko utrzeć, dodać wiórki i wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików
Sama słodycz i szczypta chilidziś po męsku ,skubnęłam mięso ,całkiem dobre ,ale tylko z dodatkiem sosu. Składniki : 2 steki wołowe oliwa z oliwek sól ,pieprz szparagi ,pęczek Do sosu : śmietana 18 % ,150 ml ser z niebieską pleśnią ,kawałek ,dowolny Śmietankę podgrzewamy ,nie gotujemy i roztapiamy w niej ser .Można doprawić wedle uznania ,ale ser ma moc ,więc nie trzeba. Steki ,u mnie dość cienkie
Ladylaura.stare i zdrewniałe. U mnie niestety część taka była. Składniki (na 2 kanapki): kilka szparagów 4 kromki chleba (u mnie ten orkiszowy ) masło ser żółty (4 plastry) 2 plastry szynki Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości kromki chleba. Chleb posmarować masłem z zewnętrznej strony(...)która będzie zewnętrzna po złożeniu kanapki). W środek włożyć plasterek sera, na to kilka szparagów, plasterek szynki i znowu ser. Przykryć kromką chleba. Tak powstałe kanapki zgrillować w opiekaczu przez 4-5 minut. Podawać ciepłe
Sto kolorów kuchniminut to doskonały czas by zrobić proste a zarazem wykwintnie podane danie. Oto rożki z białej papryki nadziane trójkolorowym makaronem fusilli z sosem z sera feta o smaku ziół prowansalskich. Ze świeżą bazylią w środku i plastrami pomidora malinowego. Papryka ugotowana na parze jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna, świetnie komponuje się ze smakiem fety, ziół i świeżo krojonego pomidora(...)jednego gościa który odwiedzi Was niespodziewanie. POLECAM szczególnie w wiosenno-letnią porę jako lekki i szybki obiad :) Dla 1-2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100g sera feta o smaku ziół prowansalskich w kostce APETINA Ok. 100ml śmietanki 30% tł 2 papryki białe (są zazwyczaj mniejsze od odmian kolorowych) 2 garście ugotowanego makaronu fusilli trójkolorowego (gotujemy al dente
Kuchnia PROzdrowotnaplasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę: 1 awokado pokrojone w kawałki(...)wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy do zapiekania. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry
Sztuka gotowania w/g Samiryjedna połówka piersi kurczaka ok 150 g 1 duży bakłażan 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 310 g cieciorki na parze ( kupiłam gotową w puszcze) 250 g sera halloumi 0,5 łyżeczki bazylii, papryki słodkiej, przyprawy do kurczaka oliwa z oliwek do skropienia sos 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy(...)grilla możesz kurczaka pokroić w kostkę i grillować na na patelni). Następnie bakłażana potnij w talarki o grubości 1 cm i grilluj z obu stron, to samo wykonaj z serem. W misce połącz cieciorkę, i grillowane warzywa z kurczakiem zalej sosem i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj grillowanym serem halloumi. Sałatka świetna jest na ciepło jak i na zimno
Niezły Młynekcukinia 6 pomidorów 100 g czarnych oliwiek 2 łyżki kaparów kilka ząbków czosnu sos beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki(...)zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy. Pieczemy około 30 minut w temp
greenscarfdodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki(...)Wymieszać w misce z brokułami. Śmietanę wlać do małego garnka. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym palniku (tak aby zrobiła się ciepła). Dodać pokrojony ser. Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem
Bulliożółta czarne oliwki czerwona cebula pomidor seler naciowy groszek z puszki opcjonalnie por suszone pomidory w oleju z ziołami olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA w kostkach CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ -łyżka tartego parmezanu -listki bazylii, pietruszki natka -pieprz czerwony Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz(...)lekko nią potrząsaj, by frittata szybko się ścięła i nie zdążyła się nam przykleić na amen do patelni. Ma być lekko niedopieczona górą, ale ma się dać zsunąć . Odsącz ser z zalewy posyp nim piankę, dodaj pietruszki natkę. Przykryj pokrywką. Jeszcze chwilkę potrzymaj na gazie. W razie potrzeby można odwrócić omlet, ja to robię zawsze wtedy kiedy jest na wynos
Z Kuchni Do Kuchni