pysznej cukinii. Cukinie zapiekane zostały w porcjach dla każdej osoby oddzielnie. Istnieje więc możliwość doprawiania tego dania według własnych preferencji. Składniki: 1 młoda cukinia 1 - 2 pomidory 1 cebula Ser żółty Vegeta Ulubione zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie ) Czosnek granulowany oliwa Jednorazowe aluminiowe pojemniki do zapiekania ( ok 10 cm ) Folia aluminiowa Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry ok 1 cm. Przyprawiamy(...)vegetą, czosnkiem, oliwą i ziołami. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do aluminiowych pojemników wkładamy kilka plastrów cukinii, kawałki cebuli, plaster pomidora i na samą górę plasterek sera. Całość przykrywamy folią aluminiową w taki sposób aby nie ser nie dotykał foli. Zapiekamy na grillu ok 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewypapryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu(...)minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową. 6. Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się
Kto ugości moich gości?Dziś bób podany inaczej. Do sałaty i bobu można dodać trochę pleśniowego sera oraz pesto i już mamy świetną sałatkę. Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku(...)sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką
Kulinarna rozmowadanie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone(...)plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut
Walijskie Pichcenieorzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie terminu ważności – jeśli go jego upływu pozostało 3-4 tygodnie, jest prawdopodobnie względnie dojrzały. Ale jeśli(...)ściemnieją, zdejmujemy je z patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły luźne łupinki. Na spodzie półmiska układamy rukolę oraz sałatę. Następnie kładziemy plastry łososia przekładając je serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich. Pokrewne inspiracje Tosty z łososiem
Kulinarna Pokusachrupiącym spodzie Składniki - 150 g masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać(...)tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko do tortownicy - Włożyć ciasto do lodówki
W królestwie smaków Beatybardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Z umytych i osuszonych pieczarek odrywamy nóżki a następnie ścieramy je do miski na tarce o dużych oczkach(...)pieczarek dodajemy starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pieczarek i sera, dodajemy masło, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, układamy na tacce do grilowania i pieczemy na rozgrzanym grillu około 30 minut
Smakowite Daniabardzo prosty do wykonania, a składniki ogólnodostępne :) Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka 300-400g makaronu penne 50g masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 250g startego sera żółtego posiekana natka pietruszki sól, pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy. W średniej wielkości garnku/rondlu(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Smażymy cały czas mieszając ok. 1 min na małym ogniu. Następnie wlewamy mleko, całość mieszamy aż do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy do postania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem. W dużym naczyniu mieszamy razem makaron, kurczaka i sos. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pietruszką. I nasz szybki obiad gotowy
Kolejny blog o gotowaniufarsz się „przegryzł”. Grillujemy około 15-20 minut w zalezności od stopnia rozpalenia grilla. Uwagi Jeżeli nie jesteście na diecie do farszu można dodać zółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach. Można równiez posypać serem wierzch farszu obficie i nie zakrywać papryki wieczkiem tak by zrobić czapeczkę z zapieczonego, żółtego sera
Mr. Tastebułki do hot dogów - u mnie w sumie były bagietki, parówki i dowolne warzywa.. bułki do hot-dogów / bagietki parówki cebula fioletowa ogórki papryka pomidor ser żółty musztarda ketchup Bułki przekroić wzdłuż , ale nie do końca.Środek bułek posmarować musztardą , włożyć parówkę i pokrojone warzywa [ posypane solą i pieprzem].Posypać startym żółtym serem(...)dogi ułożyć w blaszce i piec około 10-15 minut aż ser się rozpuści. Podawać z ketchupem
Moje domowe kucharzeniekamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj(...)bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne arancini sycylijskie! No faktycznie, chrupiące
Z Kuchni Do KuchniPyszna, lekka sałatka z zielonych składników z dodatkiem sera sałatkowego. Świetnie smakuje sama, ale może być też pysznym dodatkiem do mięska do obiadu a także świetnie pasuje do kiełbaski i mięs z grilla. składniki: 1 średnia główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2-3 średnie długie ogórki mały pęczek koperku 2 młode małe cebulki 200 g sera sałatkowego w kawałku(...)pokrojony w kostkę z zalewy solankowej domowy sos czosnkowy Sałatę porwać na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Ser sałatkowy jeśli używamy w kawałku pokroić w drobną kostkę a jeśłi z zalewy to dobrze osączyć. Młodą cebulkę pokroić w pasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem polać sosem czosnkowym i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujeJulią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł - 2 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, biały pieprz - ser żółty Najpierw przygotowujemy brokuły – dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut aby brokuły były chrupkie i nie rozgotowane. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło(...)dolewamy gorące mleko i mieszamy dokładnie i energicznie. Sos gotujemy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec sos możemy wzbogacić startym serem żółtym (ok. 1/3 szklanki). Do naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu i układamy na nim różyczki brokuła i zalewamy sosem. Na wierzch ścieramy jeszcze trochę żółtego sera. Brokuły wstawiamy do nagrzanego
Kuchenne Wariacjekurczakiem i sosem pieczarkowym zdecydowanie danie mocno sycące i obiadowe. Składniki: ok 10 naleśników 0,5 kg pieczarek 2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 20dag żółtego sera 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) natka pietruszki (u mnie mrożona) ok 3 łyżek Przygotowanie: Usmażyć naleśniki. Ja składniki(...)minimum 30 minut. Mieszamy ze sobą 2 jajka, mleko, cukier, mąkę i trochę soli oraz łyżeczkę oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy drobno pokrojonego kurczaka. Na tarce ścieramy żółty ser. Obieramy i myjemy pieczarki,. Kroimy je w ćwiartki i gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojona cebulkę i pietruszkę. Nadal gotujemy. Jeżeli sos jest mało gęsty to dodajemy łyżkę maki do zagęszczenia
ChilliJemy