łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby) 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Włożyć do małego garnka i dodać cukier. Gotować na małym(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser. Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać
BullioCałość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy(...)większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15 0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy
Malinowe PocałunkiDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe(...)Beza: 4 białka 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku
Kolorowy Przepisownikmargaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem(...)pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowa tartę posypujemy świeżymi listkami rucoli
Apetyczna babeczkasporych pieczarek 1 drobno posiekana cebulka 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam(...)szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnikmąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 15 dag cukru pudru 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w KLIK ) 5 jajek + białko z ciasta 25 dag masła lub Kasi ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią 1 budyń śmietankowy(...)sztywno. Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści. Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuje delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera. Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką. Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Takie tam pichcenieobiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem(...)pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika
Kuchenne aromatyplacki. Dziś mieszkańcy Lubelszczyzny traktują ten przysmak jako swój regionalny. Nie są to zupełnie tradycyjne cebularze ponieważ nie zawierają maku, wzbogacone są w zamian o żółty ser, jednak osobiście mak jadam jedynie w ciastach, więc pozbycie się maku w tym przepisie było mi na rękę:) Przepis zaczerpnięty od Marioli z bloga "Kulinarne fantazje Marioli". Składniki 0,5 kostki(...)letniej wody 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy
Kuchenne aromatyfast food'u. Mało tego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz lodówkę i wyjmiesz ulubione warzywa sezonowe, dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam! Składniki: batat brokuł zielone szparagi cebulka szalotka ser kozi typu feta sól Sposób przygotowania: Warzywa umyj(...)torebek do gotowania w mikrofalówce). Gotuj przez 3-10 minut (w zależności o używanego sprzętu) aż bataty będą miękkie. Wyłóż warzywa na talerz i posyp posiekaną szalotką i kozim serem. * Jeśli jesteś typowym mięsożercom do takiego szybkiego obiadu możesz dodać kawałek rybki lub indyka. * Możesz podać go również z sosem (np. czosnkowym) * Pamiętaj, żeby zawsze używać warzyw sezonowych i tych
Wielki apetytjogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja 20 gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut) 50 gram sera koziego natka pietruszki do ozdoby Ciasto kruche wykonujemy według tego przepisu . Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie(...)następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy w plastry. Masę twarogową mieszamy z masą jajeczną. Wylewamy na upieczony spód tarty, następnie układamy plastry batata i sera koziego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłą podajemy z dodatkiem natki pietruszki
Mango PapajaSuper rozwiązanie na mega szybką i sytą przekąskę - ba! a nawet obiad :) Potrzebujemy: - pierś z kurczaka - bagietka czosnkowa - ser żółty - olej rzepakowy - rukola - przyprawy: pieprz, sól + dowolna mieszanka, najlepiej paprykowa chilli, wedle gustu Bagietkę kroimy na mniejsze części, nakładamy kawałki sera żółtego i zapiekamy w 180 stopniach do momentu stopienia sera. Pierś dzielimy na kawałki, podsmażamy na oleju, przyprawiamy
upichconachciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku - łyżka jogurtu(...)blendera. Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak. W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy. Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera. Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny. Można serwować wymieszane z makaronem z dekoracją ze startego sera. Smacznego
upichconapewnie będzie tłum ludzi w Waszych domach. Może macie problem z wybraniem menu na obiad, może nie wiecie czym zaskoczyć gości. Mogę Wam pomóc, zrazy drobiowe z pieczarkami i serem pleśniowym typu camembert. Wyśmienity i wyrafinowany smak. Spróbujcie i wcale nie trzeba dużo czasu do przygotować. Składniki: duża pierś z kurczaka 400 g pieczarek 1 duża(...)cebula 1 ser pleśniowy camembert 2 łyżki gęstej śmietany przyprawy Sposób przyrządzenia: Pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie, chwilę poddusić.Dodać przyprawy. Mięso przekroić na na mniejsze części, rozbić na bardzo cienkie plastry.Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy kotlet położyć łyżkę pieczarek i plasterki sera. Zawinąć. Smażyć z każdej strony na patelni
pieprzny smaczekMożecie podchodzić niechętnie do tego przepisu, ale szczerze polecam. Bardzo fajny smak ma połączenie żółtego sera z żółtkami jajek. W szynce stanowi fajna przekąską nie tylko na święta Składniki: 20 plastrów szynki konserwowej 10 jajek 25 dag żółtego sera w kawałku szczypiorek- z cebulki dymki- do przewiązania sól,pieprz do smaku majonez 3 łyżki(...)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich starty na dużych oczkach ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyki majonezu. Gotową pastę wykładamy na każdy plasterek wędliny. Zwijamy w rulonik, przewiązujemy szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt solonych krakersów wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka(...)rozdrabniamy widelcem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz doprawiamy sproszkowaną papryką. Ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem i doprawiamy pieprzem. Na deseczce rozkładamy warstwę krakersów 9 szt., wykładamy na nie ser z majonezem, warstwę krakersów, tuńczyka, warstwę krakersów, dociskamy. Następnie wykładamy białka z majonezem i żółtka. Całość schładzamy
Domowy Smak Jedzenia