ciekawą alternatywę dla standardowych koreczków o wiele zdrowszą i smaczniejszą. Fasola "Piękny Jaś" zastąpi mięsne dodatki, dodamy nasz tradycyjny ser roladę ustrzycką, oliwki i suszone pomidory. Do tego zrobimy prosty ostry sos by było w czym maczać koreczki :). Fasola to wdzięczne warzywko - odkwasza nasz organizm, zawiera dużo cennego białka i lecytyny za to nasz ostry sos to źródło kapsaicyny która(...)przystawek na karnawałowej imprezie. Zabierajcie się do pracy i nie zapomnijcie polubić Kuchni PROzdrowotnej! Czas przygotowania 10-20 minut Składniki: Ugotowana fasola piękny jaś Suszone pomidory Oliwki czarne Ser rolada ustrzycka Koncentrat pomidorowy Pasta chilli odrobina cukru, soli i masła Przygotowanie: 1/ Nabijamy na przemian ziarno fasoli, suszony pomidor, oliwkę i ser 2/ Przygotowujemy sos łącząc koncentrat z pastą chilli
Kuchnia PROzdrowotnawodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe Niebowłasnej modyfikacji powstał taki oto przepis: Muffiny z cukinią Składniki:370 g mąkiłyżeczka soli250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka125 g margaryny10 dag sera żółtegoduża cukinia2 ząbki czosnkuzioła prowansalskieświeża bazylia pół łyżeczki słodkiej paprykiPrzygotowanie:Cukinię obieramy, wydrążamy środek (pestki) i kroimy i kostkę - najlepiej zawsze wychodzi to panom - w tym przypadku mojemu Mężowi;)Ser kroimy(...)miski wsypujemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę, sól i mieszamy.W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wlewamy roztopioną margarynę. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy, dodajemy ser żółty, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i przyprawy.Ciasto nie będzie jednolite, ale to w niczym nie przeszkadza ;)Formy na muffiny natłuszczamy i wlewamy ciasto (3/4 wysokości) nie dajemy
Lawendowe Niebolodówce :)Uwaga na podjadającego Męża, czasami nasze ulubione kabanosy zamiast do sałatki trafiają do Jego buzi;)Sałatka z kabanosemSkładniki:120 g kabanosów 400 g makaronu kokardki 50 g sera żółtegopuszka kukurydzy1 zielony ogórekpor2 ząbki czosnku2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Kabanosy drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić(...)drobną kostkę.Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut.Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem.Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.Pyszna sałatka
Lawendowe Nieboindyka:40 dkg piersi z indykacebulagarść natki pietruszkisól i pieprz do smaku (nie mam pojęcia ile - bo podobno moje były mało słone:) )mąka do obtoczenia Placuszki z białego sera:20 dkg białego sera2 łyżki bryndzygarść natki pietruszkijajkosól i pieprz do smakubułka tarta do obtoczeniaPrzygotowanie:Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól(...)pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony.Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki, które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam
Magiczna kuchnia DariiZazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2(...)szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję cukier.W tym czasie przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną wrzątkiem jaglankę gotuję w szklance wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem
Magiczna kuchnia Dariiminuty. Następnie powoli dodaję mleko - ciągle mieszając. Gotuję na małym ogniu az sos zgęstnieje cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodaję gałkę muszkatołową, dosmaczam solą i pieprzem oraz wsypuję ser. Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana. Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę
Magiczna kuchnia Dariiposzedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie(...)mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów,ok. 100 g startego żółtego sera,sól i pieprz do smaku,2 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne
Codzienna kuchnia niecodziennarobiłam chwilę temu, ale musiały nabrać mocy urzędowej, żeby zostały opublikowane. Zobaczcie co tym razem dla Was przygotowałam.Kotleciki z kurczaka i pieczarek0,5 kg piersi kurczaka30 dag sera żółtego25 dag pieczarekświeżo skrojony koper2 jajka2 - 3 łyżki mąkibułka tarta2 ząbki czosnkuolej pieprz, sólprzyprawa do kurczakaMyjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka(...)odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie
Kuchnia moimi oczamiłyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem(...)pomidorami w naczyniu żaroodpornym.Uformować i ugotować pulpeciki na parze (ok. 10 minut). Mi wyszły 4 średniej wielkości pulpety. Ugotowane klopsiki ułożyć na warzywnej salsie i posypać serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut ( do czasu aż ser się rozpuści ). Można podawać z ziemniakami/kaszą/ryżem/makaronem. Dobrze smakuje również polane jogurtem/śmietaną.Smacznego
Kuchnia Elliesmażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą(...)część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut
kulinarnyJaDziś zaserwuję wykwintną sałatkę z wołowiną, granatem i serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,50 złSKŁADNIKI:120 g steku wołowego1/2 granatu6 pomidorków koktajlowych20 g sera pleśniowegoMix sałat z radicchio, rukoli i cykoriiOliwa z oliwekRedukcja balsamicznaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności na talerz(...)nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy na naszej sałacie. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną. Na koniec posypujemy
kulinarnyJaWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki(...)mąki2 jajka3 ząbki czosnku150 g jogurtu naturalnegosok z cytrynysól, pieprz, słodka paprykawykałaczkiPRZYGOTOWANIE-farsz:Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana:Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi
kulinarnyJajuż okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125(...)masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki soli1 żółtko50 ml wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10 szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki brokuł5 suszonych pomidorów200 g sera ricotta100 g sera mozzarella3 jajka150 ml śmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko
kulinarnyJarazem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml wywaru z warzyw pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatkiświeże pieczywoSposób przygotowania:W pierwszej kolejności
W kuchni wieczorem