pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski lub tłusty ser dobrej jakości. Zapraszam na tartaletki z domowym twarogiem i malinami. Zachęcam również do dodawania własnych zdjęć za pomocą przycisku Cook'd umieszczonego pod przepisem!Składniki:300 g mąki (można użyć(...)wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy twaróg.Zimną śmietankę ubijamy. Ser miksujemy lekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie dodajemy łyżkę śmietany i lekko łączymy, ponawiając tę czynność do wyczerpania ubitej śmietanki.Krem twarogowy przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią
Słodkie Przyjemnościpowodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie.Składniki (duża porcja):200 g mąki(...)konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy
Słodkie Przyjemnościwypadało pstrykać komuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy(...)jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety). Co do nieszczęśliwej niespodzianki - Wrocław przywitał
Słodkie Przyjemnościzastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo:100 g oscypkatwardy ser żółty oregano, tymianek, bazyliałyżeczka musztardyprzecier pomidorowy 400 mlulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarkiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą(...)szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników.Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź
Słodkie Przyjemnościpodwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem.Odkładamy do lodówki.Na roztopione na patelni masło wrzucamy, ściskając mocno w garści, posiekany(...)Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą.Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami; mieszamy potrząsając patelnią, posypujemy małą ilością sera. Smacznego
BaRepasprzenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować.Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony(...)rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy.Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.Surówka z marchwi.Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy
BaRepashihi. W niedziele kurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym. Porcja 6 roladekSkładniki:2 duże piersi kurczaka6 suszonych pomidorów130 g sera fetasól, pieprz sos1 puszka pomidorów100 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki bulionu3 łyżeczki suszonej bazylii2 łyżeczki oregano1 łyżeczka tymianku, oregano0,5 łyżeczki płaskiej chili1 łyżeczka słodkiej paprykisól(...)poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie.Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku. Sosem zalewamy
Niezły Młynekmasła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę i pory(...)wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy
Moniki Smakołykijajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera Do mąki dodajemy sól, ser, cebulę i paprykę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko
Maminek kulinarnywejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki:opakowanie mixu sałat z rukoląpuszka tuńczyka w oleju roślinnym10 oliwek czarnychkilka kostek sera Favity sałatkowo- kanapkowego opakowanie sosu francuskiego2 łyżki oleju2 łyżki wodyWykonanie:Miks sałat układamy na talerzu, wykładamy osączonego tuńczyka, oliwkikroimy w plastry, wykładamy na sałatkę. Ser kruszymy po sałatce,polewamy sosem
Z Majeczką w kuchnidzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* ser żółty – 1 garstka* natka pietruszki – 1 pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej(...)smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki.Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące
Ostra na Słodkoskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)ęso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora
Mix smakupół. Ułożyć na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na parówkach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, a cebulkę w półplasterki i również ułożyć na parówkach.Ser zetrzeć na tarce na parówki i tak przygotowane talerze wstawiać do mikrofalówki na 2-3 min. do rozpuszczenia się sera. Następnie polać ketchupem
Mix smakuskładniki* ok. 60 dag ziemniaków* ok. 10 dag mąki* 7 dag żółtego sera* szczypta gałki muszkatołowej* masłoSposób wykonaniaZiemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, gałkę muszkatołową oraz mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać jeszcze nieco mąki, jednak ciasto ma być dosyć luźne. Następnie odrywać po kawałku, rozwałkowywać podsypując
Mix smakuceramicznym.Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą.Smacznego
Kulinarna rozmowa