pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy (można zrobić bez pomidorów) sól pieprz / pieprz ziołowy czosnek czubryca (opcjonalnie) mieszanka przypraw do mięsa mielonego (opcjonalnie) zioła prowansalskie czarnuszka ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa mielonego, którego smażymy na patelni(...)dodatkiem pomidorów i przypraw oraz z odrobiną czarnuszki, do momentu zredukowania płynów. Cukinię faszerujemy usmażonym mięsem, posypujemy startym serem oraz czarnuszką. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
Zofianapaluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek, suszone pomidory i ewentualne ser żółty. Szatkujemy koperek. W naczyniu umieszczamy kukurydzę i pokrojone składniki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy oraz
Zofianapasty. SKŁADNIKI 7 papryk 1/2 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu (lub ok. 1 szklankę sypkiego) ząbek czosnku szczypta cynamonu (do mięsa mielonego) harissa sól starty żółty ser bulion z 1 kostki olej WYKONANIE Papryki myjemy, odcinamy końcówki ("czapeczki") i wydrążamy gniazda nasienne. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Na patelni smażymy mięso mielone dodając ulubione przyprawy(...)ząbek czosnku. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Znacie jakieś smaczne przepisy z użyciem harissy
Zofianabardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi . SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. W międzyczasie smażymy grzyby na maśle(...)doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek, roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi
Zofianawahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony
Zofianabyła polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej(...)pierwszą warstwę makaronu i posypujemy ulubionymi ziołami, na to mięso mielone i znów makaron i tę warstwę też traktujemy ziołami. Na całość wykładamy pokrojone pomidory i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni
ZofianaCiasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa serowa: 1 kg mielonego sera 150 g masła 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko(...)stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap sparzania można pominąć). Masło zostawiamy na ok. 1h w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń, jajka i całość miksujemy. Następnie łączymy masę z rodzynkami. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Zofianaporze letniej jak i zimowej. Niestety smak szpinaku wielu z nas źle się kojarzy. Przyczyna tkwi w złym doborze przypraw :-) Dziś przedstawię Wam przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta , który z pewnością Wam się spodoba:-) Składniki: około 200 g szpinaku mrożonego Makaron - wedle uznania (dla 1 os.) feta - 2 plastry grubości 1cm. jogurt typu greckiego - 2 łyżki
Anielska Kuchnia Aniczerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną(...)nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młyneksię rozeszły, ale smak doskonały. Sakiewki powstały przy okazji pieczenia ciasta francuskiego z filetem drobiowym i szpinakiem Przepis TU SKŁADNIKI jeden płat ciasta francuskiego szpinak połowa porcji 12 dag sera żółtego papier do pieczenia jajko do smarowania WYKONANIE Przepis na przygotowanie szpinaku tutaj Szpinak . Ciasto dzielimy na małe kwadraciki układamy łyżeczkę szpinaku, przykrywamy serem żóltym. Zwijamy tworząc
W kuchennym oknie Ewymnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia(...)Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą, filety, 1/2 kaszy, pokruszony drobno ser feta. 5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut
Szefowa kuchnimojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 1 kg sera z wiadereczka - 250 g białego twarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g masła Masło ucieramy z cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki sera i jedno żółtko. Dodajemy zapach cytrynowy i sok. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia
SMYKWKUCHNIRavioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane". Składniki: ciasto na ravioli: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, pozostałe składniki: 100 g sera koziego ziołowego, świeży tymianek, 2 łyżki masła klarownego, 2 łyżki kapary, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony
Moniki SmakołykiZapraszam :) Składniki : 250 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Cukier puder do posypania : Olej do smażenia Wykonanie : Na stolnicę wysypać mąkę , ser przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę cukier, cukier waniliowy i sodę . Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne
Sama słodycz i szczypta chili