Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytylubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyprzypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyrazem, na prośbę Powtwora, nie dodałam do sałatki pora, zaś ogórki kiszone "zapomniały" się kupić, więc dla zaostrzenia smaku dodałam solidną porcję marynowanych pieczarek. Warto było dokonać tej modyfikacji, sałatka poszła "na pniu" i poproszona zostałam o powtórkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytysię, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki przeciwgorączkowe przestają działać
Kuchenne zapiski EdytyJakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z pieczarkami , dziś zapraszam na pyszną tartę ze szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę
Domowa Cookierenka Agibabka waniliowa , mazurek kajmakowy i mazurek różany . Na dzisiaj przygotowałam mazurka kajmakowego, babkę marmurkową i sernik "śliwka w czekoladzie". Żebyśmy się totalnie się nie zasłodzili mama zrobiła jajka faszerowane pieczarkami. Na śniadanie pojechaliśmy do babci, u której są bardziej tradycyjne potrawy. Po jajeczku mam ochotę na ciacho więc zaraz chyba pokroimy mazurka ;) Na babkę, sernik i faszerowane jajka dodam przepisy
breakfast of dreamsomlet jajeczny z warzywami; cukinią, papryką i pieczarkami, z domowym hummusem z batatem~ 3/4 warzyw jest w środku omleta, ale ja jak zwykle czegoś dam dużo/za mało...więc reszta warzyw wylądowała obok ;) A ten hummus z batatem - cuuuudo! Przepis znalazłam w Women's Health
breakfast of dreamstofucznica z pieczarkami podana z papryka i brokułem ; wafle ryżowe~ Od wczoraj jestem wolna od aparatu ortodontycznego! Dziwne, ale wspaniałe uczucie :D Czuję się trochę niekomfortowo, nie mogę się przyzwyczaić... Ale - warto! Jeśli jest tu ktoś, kto waha się czy zdecydować się założenie aparatu na stałe mogę powiedzieć, że jest to warte tego cierpienia (i wydania fortuny), bo gdy ortodontka
breakfast of dreamswegański omlet "jajeczny" z tofu z warzywami (papryka czerwona, pieczarki, cukinia)~ Mój plan lekcji to po prostu masakra...Codziennie na 8.00 i do. 15:20 lub 16:15. A co najśmieszniejsze - w soboty będę mieć praktyki od 12:00 do 17:00, a za to wolne poniedziałki, nie wiem kto i kiedy wpadł na taki genialny pomysł, ale ponoć
breakfast of dreamsryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy
breakfast of dreamstofucznica z pieczarkami podana z papryką i waflami ryżowymi~ Jak na złość choróbsko musiało się do mnie dobrać akurat teraz...Szczerze mówiąc nie pamiętałam już jak to jest być przeziębionym, bo od kilku dobrych sezonów żyłam w zdrowiu, ale od przez poprzednie 2 dni katar, kaszel i chrypa mają nade mną kontrolę...Nie jestem zwolenniczką jakichkolwiek leków (nawet
breakfast of dreamswzględu na mój wyjazd do Finlandii, więc postanowiłam połączyć dwa miesiące w jednym poście (znowu, wiem :D) :) Zdjęć jest sporo, na końcu tradycyjnie jeszcze kilka snapów, zapraszam do oglądania! :) Pieczarki portobello - jeśli nie się mylę tutaj jadłam je nadziane tofu + ryż Pamiętacie jak pisałam Wam o wypadku i mocnym rozcięciu palca? Na szczęście jest już dobrze, mogę w miare sprawnie
breakfast of dreamsWielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku
chili & sugarciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
Marder&Marder Manufacture