z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:535/703)

Pizza domowa 139

dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki 1,5 łyżeczki drożdży 1 szklanka mleka Odrobina oleju ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 20 dag pieczarek 1 cebula Puszka kukurydzy 1 papryka 20 dag wędliny 20 dag sera żółtego Ketchup lub koncentrat pomidorowy Zioła (oregano, majeranek) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze

Tradycyjna Kuchnia
Leczo z patisona z fasolą 102

warzywa tj. cukinia czy leczo. Wykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny.  Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag pieczarek 1 cebula 1 szklanka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz i majeranek do smaku Sposób przygotowania: Fasolę dzień wcześniej namoczyć i ugotować. Na oleju zeszklić pokrojoną

Tradycyjna Kuchnia
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 150

góry.  Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna tarta otrębowa / pizza lub też placek na ostro z papryką ;) 152

pizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułka otrębowa z wkładką ;) 138

kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy razem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki dodajemy do masy otrębowej i mieszamy przekładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na razowym spodzie 107

wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody  30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, ja dodałam jeszcze około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczne pizzerki 186

pieczenia 1 łyżeczka drożdży suszonych 3 łyżki chudego twarogu  2 jajka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy dodatki według gustu (ja dałam paprykę, starte pieczarki, serek wiejski-gęstą część) Sposób przygotowania: Otręby, skrobię, proszek do p., drożdże, twaróg, żółtka z jaj, zioła mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowo i dietetycznie na święta 144

makiem) <3 NA SŁONO  RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy paprykarz 150

zdziwiło naszła mnie straszna ochota na bieganie! więc mimo deszczu ruszyłam tyłek i wybiegłam w trasę ;) ALE TO JESZCZE NIE KONIEC! po powrocie wylądowałam w kuchni, gdzie przygotowałam faszerowane pieczarki, domowe kabanosy oraz domowy paprykarz ;) kiedy w końcu usiadła obejrzałam w najlepszym towarzystwie film z Pradem Pittem, podczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego wyzwania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
zapiekanka ze szparagów ,papryki i cukini 105

Polecam oryginalną zapiekankę ze szparagów,papryki,cukini Produkty: 2 pęczki szparagów 1 duża cukina 2 czerwone papryki 10 dużych pieczarek 2 szklanki ryżu 1 łyżka wegety oregano,tymianek,bazylia po 1 łyżeczce papryka słodka 2 łyżki papryka ostra,pieprz,pieprz cayenne do smaku sól,szczypta cynamonu masło do smażenia względnie oliwa Wykonanie

Ugotujmy Coś
Pączki, hamburgery, pizze; Dzień dziecka 01.06 145

kanapka drwala Pizza 5 serów Pizza ze szpinakiem i słonecznikiem                                   Calzone z pieczarkami                        Lasagne Bolognese

KreatywnePiny
Dania z makaronem 347

Spaghetti serowo-brokułowe     Makaron creste z kurczakiem i brokułem   Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem     Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym     Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym   Zielone spaghetti

Passions hobbies life
Domowa kiełbasa à la gołąbki 148

wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 153

formy w jakiej będziecie piec pieczeń. Na papierze rozprowadzacie około 1 cm warstwę masy mięsnej. 5 – 7 cm od brzegu układacie „nadzienie” do pieczeni (jajka, ogórki, pieczarki, kiełbasę itp) i zaczynacie zwijać, pomagając sobie papierem, jak na obrazkach poniżej. Po zrolowaniu kawałka mieso ugniatamy i pilnujemy konców pieczeni, żeby się ładnie domykały. Kiedy cała pieczeń jest już

Kulinarna Patilogia