z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:531/703)

Wiem co jem 124

Dorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne

Wiem co jem
Naleśniki z porem i pieczarkami 132

Lekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 188

zapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający

Wiem co jem
Przepisy na dania z wołowiny 150

Zrazy z marchewką i porem Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami Zimowe ragout Zobacz także: Przepisy na dania z ryb Przepisy na dania z drobiu Przepisy na dania z wieprzowiny

Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami 93

smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania lub to co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu, cebulę, cukinię, pieczarki i pomidory. Przepis bierze udział w konkursie „Dołącz do rewolucji na patelni”. ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 136

rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może

Wiem co jem
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 173

wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który

Wiem co jem
Zimowe ragoût z wołowiny 135

warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu, a cebula, pieczarki i przyprawy wzbogacają smak. Ja wykorzystałam do tej potrawy smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który zaskoczył mnie tym, że jeszcze bardziej podkręcił aromat przypraw, dzięki czemu potrawa zyskała

Wiem co jem
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą i innymi pysznościami 133

Dzisiaj dla odmiany znów dietetycznie. Takie pieczarki wymyśliłam sobie w pierwszych dniach diety, a okazały się na tyle pyszne, że córka również zajadała je z apetytem (nie wspomnę o dokładce). Oczywiście zamiast normalnej mozzarelli można użyć odchudzonej light, ale mnie akurat nie udało się jej kupić. I tak w sumie całość wynosi około 650 kcal + pomidor, więc co tam, można

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym 300

Szybka, smaczna sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kluski śląskie 112

Dzisiaj stawiam na klasykę - kluski ślaskie z dziurką na sosik. Prościzna, ale jaka pyszna! Śląskie podałam z gulaszem wieprzowym z pieczarkami . Smacznego :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 160

Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem 108

lubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 186

przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami 172

razem, na prośbę Powtwora, nie dodałam do sałatki pora, zaś ogórki kiszone "zapomniały" się kupić, więc dla zaostrzenia smaku dodałam solidną porcję marynowanych pieczarek. Warto było dokonać tej modyfikacji, sałatka poszła "na pniu" i poproszona zostałam o powtórkę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty