z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:451/703)

Polędwica wieprzowa w sosie paprykowym 205

tłuszczu dajemy pokrojoną w kostkę cebulę.mażymy około 5 min. Dodajemy słodką paprykę, make- mieszamy na średnim gazie około 2 min. Dodajemy bullion kurczakowy- mieszamy- do zagotowania. Dodajemy pokrojone pieczarki I mięso. Dodajemy około 0,5 łyżeczki soli I 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 15-20 min.Dolewamy śmietany, obiad gotowy :) Obiad podałam z ryżem.Smacznego

Smaki Edyty
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 160

się na udostępnionej grafice i dodać do nich tylko jeden inny produkt.  Składniki: makaron: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kotleciki: 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 białej papryki 100 g żółtego sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente.  W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy(...)pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach

Pasja Smaku
Wciąż mam wyrzuty sumienia. 185

czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą(...)frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku

Brzuszki Łakomczuszki
Jesienny obiad - placek zbójnicki 243

placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy(...)bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić

Brzuszki Łakomczuszki
Szybka pizza carbonara. 139

pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis to formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek

Brzuszki Łakomczuszki
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 177

mięsa mielonegookoło 150 gr pieczarekpół pęczka szparagów1 łyżeczka chrzanu100 ml śmietany100 ml wody2 łyżki natki pietruszki1 łyżka mąkisól, pieprz, paprika1 łyżka oleju Wykonanie:Na rozgrzany olej dajemy pokrojone pieczarki- smażymy około 5 min. Dodajemy mielone. Doprawiamy przyprawami . Smażymy aż mięso nie będzie rózowe. Dodajemy szparagi- pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy

Smaki Edyty
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 211

łyżki sosu sojowego jasnegoWykonanie:Wszystkie składniki mieszamy I zagotowujemy w garnku- około 3 min. Sos gotowy. Można doprawić do smaku czosnkiem.  Ryż zasmażany:Gotujemy szklankę ryżu. Składniki:3 pieczarki - pokrojone w talarki3 marchewki pokrojone w słupki6 liści z kapusty pekińskiej2-3 łyżki olejuNa rozgrzanym oleju smażymy marchewkę I pieczarki- około 5 min. Gdy marchew jest miękka dodajemy ryż

Smaki Edyty
Mięcho 341

figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
Kurczak po tajsku z ryżem 722

paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej sezamowy, wrzycamy kurczaka pokrojonego w kostkiI smażymy 5 min, dodajemy pieczarki-pozostawiamy około 2 min.  W tym czasie z przypraw robimy paste. Wszystkie składniki łączymy.Dodajemy teraz cebulę z paprika, bullion kurczakowy I paste,mieszamy I pozostawiamy na gazie

Smaki Edyty
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 252

kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy(...)bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną

Ratunku obiad
Nieco inne pierogi 231

powrotem wkładamy do garnka (jego dno najlepiej podsypać mąką), by odpoczęło. Teraz możemy zająć się farszem. Cebulę, dymkę, paprykę i kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną

Ratunku obiad
Azjatyckie inspiracje 185

Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty(...)tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy, aż płyn stanie się jednolity

Ratunku obiad
Pyszne i kremowe risotto :) 244

Risotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto;  2 łyżki masła;ok. 150 ml białego wytrawnego wina;filet z kurczaka;200 g pieczarek;papryka czerwona i zielona;cebula;sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej(...)patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji. Smacznego

Miksturownik
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 267

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Składniki na ok. 15 szt. główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 łyżeczka masła; oliwa z oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki

Miksturownik
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 177

punkcie bzika i zawsze dokładnie grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis.Składniki:- 8 plastrów schabu- 1 cebula- 200 g pieczarek- 2 ząbki czosnku- 2 łyżeczki suszonego oregano- 1/2 pęczka bazylii- 100 ml białego, wytrawnego wina- puszka pomidorów- 2 łyżki oliwy z oliwek- sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie: 1. Schab posypujemy(...)stron solą i pieprzem, smażymy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym).2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz

Kraina Tysiąca Smaków