oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :) Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem
Smaki EdytyNastępnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy.Obiad podałam z makaronem I ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego I miłego dnia
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo
Smaki Edytykurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :)Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego
Smaki Edytysmażymy ok 2-3 min. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy ok 3-4 min. Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić
Smaki Edytyprzepisu .Zaczynamy: Składniki na farsz:500 gr mięsa wołowego mielonego150 gr małych pieczarek1 cebula1 żółta paprykaolejsól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie:Siekamy cebulę I podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis
Smaki Edytydrugi przepis na kanapkę. Tutaj z pieczarkami i papryką czerwoną. Jak ją zrobić? Tutaj krok po kroku możecie sobie zobaczyć jak powstawała. Pokrojoną w kostkę szybkę przesmażamy bez tłuszczu. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Oraz paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Wszystko przyprawiamy. Moja przyprawa do pizzy króluje ostatnio w kuchni. Ciepłe wykładamy na ulubione pieczywo. Na to cienkie plasterki
Magiczne Życie Martyobiad czy kolację ale dobre też w słoiki na zimę. Polecam spróbować. Składniki : * 4 łyżki oleju * 4 średnie cebule * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 10 dużych pieczarek * 3 cukinie * 2 filety z kurczaka * sól , pieprz * koncentrat pomidorowy * ketchup łagodny Przygotowanie : Cebulę kroimy w piórka Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce Paprykę kroimy w kostkę Pieczarki kroimy
Magiczne Życie Martyczubate łyżki otrębów * przyprawa do pizzy * szczypta cukru * szczypta soli * kawałek drożdży świeżych * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * duszone z cebulą pieczarki * zielone oliwki * drobiowa szynka * duża łyżka koncentratu pomidorowego * ulubione zioła * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie , cukrze i łyżce mąki pszennej. Wlewam do miski z mąką pełne ziarno , otrębami(...)solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni podgrzewam szynkę oraz pieczarki z cebulą. Z koncentratu , łyżeczki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Rozwałkować ciasto i formujemy pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Pieczemy około 20 minut po czym posypujemy żółtym serem i dopiekamy aż się ser rozpuści. Można
Magiczne Życie Martytreściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę(...)cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką
Magiczne Życie Martynaszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki :* włoszczyzna* porcja rosołowa z kurczaka* 2 surowe białe kiełbasy * fasolka szparagowa zielona* 2 pomidory* kilka pieczarek * łyżka oliwy z oliwek * świeża natka pietruszki* szklanka makronu conchiglie rigate Malma * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Przygotować wywar na porcji, włoszczyźnie i białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć(...)ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie Martywersja z suszonymi pomidorami i żółtym serem. Dzięki tym dodatkom, mielone są miękkie, dobrze doprawione i smaczne. Polecam spróbować! Składniki : * pół kg mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Szalotkę(...)drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju razem z posiekanymi pieczarkami. Dodać do mięsa razem z posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką
Magiczne Życie Martydokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę musztardy Cebulę, pieczarki i ogórki bardzo drobno posiekałam. Wymieszałam z majonezem, musztardą, chrzanem. Doprawiłam do smaku. Przełożyłam do słoiczka i wstawiłam
W kuchni Karmel-itkiKULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku(...)szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona
W kuchni Karmel-itki