z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:448/703)

Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 208

jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól

kuchnia do kwadratu
Zupa paprykowa z wołowiną 183

dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki niej zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Tysiąca Wysp 2920

Ciekawe połączenie smakowe zawarte w małej salaterce. Lubię chrupkość, którą w tej sałatce gwarantuje nam seler naciowy.Składniki:- 1 pęczek selera naciowego- 250 g pieczarek- 1/2 puszki kukurydzy- 3 małe piersi z kurczaka- 2 duże ogórki konserwowe- 1 garść rukoli- 1 słoik suszonych pomidorów- przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczakaPrzygotowanie:Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy

Zainspirowana w kuchni
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 268

papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych. Sos: Garść pieczarek pokrojonych 1 szklanka bulionu (200 ml) 1 łyżka mąki pszennej Szalotka lub pół cebuli Łyżka czubata jogurtu naturalnego Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę posiekać. Zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć

Fabryka pomysłów
Pieczarkowa z makaronem i majerankiem 161

Pieczarkowa z makaronem i majerankiemSkładniki:  400 g ugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki  4 średnie marchewki  1 duży korzeń pietruszki  350 g pieczarek  5 łyżeczek suszonego majeranku  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek

Moja smaczna kuchnia
Sałatka rybna na święta 2254

łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam(...)smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam. Na koniec w głębokiej misce układam warstwami:ryba - farsz - zalewa - ryba - farsz - zalewa.Sałatkę dobrze jest oczywiście przygotować dzień wcześniej

Co w głowie piszczy
Pizza pieczona na kamieniu 243

PIZZA 0,5 kostki drożdży ok. 2,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody 1 żółtko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli odrobina cukru przecier przyprawy  wędlina, papryka, pieczarki, cebula ... ser Drożdże posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto(...)użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt.  Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami (my stosujemy zioła prowansalskie) i rozsmarowujemy na cieście. Następnie nakładamy wędlinę, paprykę, pieczarki, cebulę czy co kto woli :) Oczywiście wszystko pokrojone i w odpowiedniej ilości.  Tak przygotowaną pizzę przekładamy na rozgrzany kamień. Najłatwiej jest pizzę przygotować na deseczce (w sklepie emako.pl widziałam

Co w głowie piszczy
22 dania z cukinią! 435

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami(...)dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską

Moja smaczna kuchnia
Lasagne ze szpinakiem 419

Lasagne ze szpinakiem Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ~45 min | Składniki  10 płatów makaronu (u mnie były po 3 płaty na wasrtwę) 2 średnie cebule 8 małych pieczarek 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego  garść suszonych pomidorków 3 łyżki sera Ricotta 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar) 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie(...)momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia. Nadzienie szpinakowe1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić. 2. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody).3. Dodać odsączony szpinak. Dusić aż szpinak nieco zmięknie. Dodać ricottę, ew. śmietankę. Przyprawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kurczak feng shui z bambusem 259

Waszego obiadu. Wierzę że będziecie powracać często :) do kurczaka feng shui. Polecam .Zaczynamy:  Składniki:3-4 piersi z kurczaka2 papryki zielona i czerwona3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie:Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę(...)doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min.Pokroić paprykę i  marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące.  Kurczaka dajemy  na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju  sezamowego. Smażyć kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Dajemy

Smaki Edyty
Podpłomyki 127

szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto(...)papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Podpłomyki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 206

about life? Waking Life Składniki:1 kalafior 1-2 ząbki czosnku1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnegoMakaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty)Oliwa z oliwek lub olej do smażeniaprzyprawy:pietruszkaczosnekpieprzsólopcjonalnie:pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:     Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni chwilę podsmażamy poszatkowany czosnek, dopóki(...)gotować, wrzucamy do niego odcedzony makaron oraz pozostały czosnek i mieszamy, wciąż trzymając całość na niewielkim ogniu, do czasu, aż dokładnie połączymy ze sobą składniki. Jeśli decydujemy się na pieczarki, naturalnie obieramy je i podsmażamy dużo wcześniej, a teraz, na etapie mieszania, możemy je również dorzucić. Tagliatelle na talerzu przyprawiamy pietruszką i ewentualnie pieprzem

Weganizm infantylny
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 164

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 650

smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.  Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni(...)rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj

Niezły Młynek
Smalec "na bogato" 169

Składniki - 50 dag słoniny - 50 dag kiełbasy - 3 duże czerwone papryki - 50 dag pieczarek - 2 ząbki czosnku - Vegeta, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek Wykonanie Składniki osobno zmielić, czosnek zmiażdżyć. Słoninę smażyć ok. 10 minut, dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć 10 minut i dodać paprykę. Smażyć 10 minut i dodać pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć jeszcze 5 minut. Gorące rozlać

Świat Smaku