Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej(...)papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki
Kulinarne InspiracjePołączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś na słodko, w cydrze z miodem' Składniki (na 4 porcje): - 0,5 kg filetu z łososia - 0,33 l cydru * - 3 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy. Łososia obskrobać
CookYourselfpodania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam.Składniki na 2 porcje:2 kawałki fileta(...)łososia a 160 g każdy2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny lub limetki1 łyżka miodu20 g świeżego imbirukawałeczek czerwonej papryczki chiliWykonanie:dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyćprzygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki.Przygotować kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!postanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie. Kupiliśmy filety z łososia. Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty. Składników niewiele: -filety z łososia -przyprawa do ryb -jedna cebula -olej Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy(...)olejem i przekładamy na cebulkę. Pozostawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką do dołu ( to bardzo ważne!- dzięki temu filety podczas smażenia nie rozpadną się ) i obsmażamy ze wszystkich stron. Kiedy nasz łosoś jest rumiany na patelnię dokładamy cebulkę a łososia zdejmujemy. Cebulkę szklimy, zdejmujemy z patelni na półmisek
Maminek kulinarnyjuż czasu, dziecko niedługo miało przyjść ze szkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki Graal , znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż(...)przykład już dziś możecie zobaczyć jak powstaje Żubrówka made home ;) Zapraszam. A tu link: Blondynka Gotuje . Składniki na 3 porcje: 3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony) 1 puszka łososia w oleju Graal 1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal 1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotex ok.100-150 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Blondynka GotujePyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :) SKŁADNIKI 400g świeżego łososia 1 średnia cukinia sól pieprz cytrynowy cytryna oliwa z oliwek listki mięty PRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy(...)kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty. Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Możemy jeszcze doprawić pieprzem. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną
Moje Kuchenne Rewelacjefinger food, czyli na jeden kęs. Mogą to być vol-au-vent, tartinki, koreczki, mini kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Polecam również mini kanapeczki z chleba pumpernikiel z łososiem. A terrina na bazie ricotty, śmietanki 30% z siekanym szczypiorkiem, siekanym gravlaxem ułożona na pumperniklu będzie idealna na Sylwestra. Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką. Składniki: plastry(...)gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy go w drobną kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam aby wszyscy zaangażowali się w przygotowanie posiłku, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie sushi z grillowanego łososia norweskiego okazało się strzałem w dziesiątkę. Mało tego, było to bardzo nietypowe sushi ale o tym za chwilę... ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 500g łososia norweskiego świeży lub mrożony(...)zabiegowi ryż będzie jeszcze bardziej kleisty. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki cukru. Ugotowany i zimny ryż zalewamy w/w zaprawą. Łososia norweskiego marynujemy w sosie sojowym ciemnym, i słodkim occie ryżowym, najlepiej około 1 godziny. Wszystko w przygotowanym miseczkach stawiamy na stole, grillujemy łososia norweskiego, i wraz z zaproszonymi gości
SMYKWKUCHNIprzyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego z nas. Kilka lat temu moja mama wymyśliła szaszłyki z łososiem. Od tej pory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna(...)Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone oregano, pieprz cytrynowy, sól skórka z cytryny Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy
Mango PapajaPogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki:1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry8 łyżek oliwy4-5 ząbków czosnku4 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki(...)cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi
Monia miesza i gotujeKocham wędzonego łososia, w ogóle kocham łososia pod każdą postacią. Dziś przyszła kolej na pastę kanapkową z łososiem wędzonym na zimno. Wspaniała na drugie śniadanie i na kanapki do pracy dla mężusia :) Pasta z łososia z jajkiem.Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno;1 jajko na twardo;1/2 cebuli;1 łyżka posiekanego koperku;1 łyżeczka majonezu;pieprzŁososia siekamy(...)drobno, jajko i cebule kroimy w drobną kostkę. Łączymy ze sobą te składniki i dodajemy posiekany koperek i majonez. Doprawiamy pieprzem. Sól nie potrzebna bo łosoś jest słony.I oto cała filozofia. Pyszne choć trzeba przyznać, że nie wiele wychodzi tej pasty....Smacznego
MiksturownikDzisiejszy Tłusty Czwartek zbliża się właśnie do końca, więc na chudsze piątkowe śniadanko proponuję: Kanapeczki z pastą z łososia Składniki: 20 dag łosoś wędzony - brzuszki 1 szt jajko(...)smaku tymianek do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDelikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy(...)łyżki oliwy z oliwek extra virgin Sos pomarańczowo-śmietankowy: sok z 1 pomarańczy 150 g kremówki 30 % 1 mała szalotka 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego sól Przygotowanie: Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i położyć łososia skórą
Oryginalny smakzawsze miałam ochotę na sprawdzenie tej metody. Ale czas mijał i jakoś nie było okazji. Ostatnio na FB natknęłam się na zdjęcia takich wędzonek i tym razem ciekawość zwyciężyła. Łosoś wyszedł bardzo smaczny, dymu praktycznie nie było - wok został przeze mnie szczelnie opakowany. Podobno można tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla(...)mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem)8 łyżek ryżu długoziarnistego8 łyżek cukru brązowego 2 gałązki rozmarynupaski skórki pomarańczowej
Stare GaryProsty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszychprzepis podpatrzony u Magdy Gesslerskładniki (na 2 naczynka)100 g łososia wędzonegokilka plastrów(...)kawałkiBulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z chrzanem. Smacznego
Stare GaryFrancja - miejsce na ziemi, gdzie uczucia wylewają się na powierzchnię. Miłość i pożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym(...)pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna- "Ziołowo Mi" (bezglutenowa mieszanka ziół i ziaren),/Dip czosnkowy:- 5-6 główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone
Wypisz Wymalujpaczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam do domu na wakacje. Przepis Mama znalazła w jakiejś gazecie… Muszę powiedzieć(...)miło zaskoczyło mnie połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja…Rolada szpinakowa z łososiem – składniki:1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg)4 jajka – oddzielam białka i żółtka300 g serka kremowego300 g łososia wędzonegook. pół szklanki mąki3-4 ząbki czosnkusól, pieprz, cytryna
UgotujmyTo.plnastępnego roku na pewno dam radę… choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem…Tarta z łososiem – składniki:Ciasto:200 g mąki100 g masła (schłodzonego)szczypta soliokoło 50 ml wodyMasa:300 g świeżego łososia250 g białych części pora2-3 łyżki masła2(...)części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem.Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę
UgotujmyTo.plRoladki z łososia wędzonego to efektowna i smaczna przekąska. Do tego pięknie prezentuje się na stole i ozdobi każde przyjęcie. Można je podawać na mini kanapkach lub jako oddzielną przystawkę.Roladki z Łososia Wędzonego - Składniki:200 g łososia wędzonegoopakowanie kremowego serka (ok. 200 g)przyprawy: koperek suszony, gorczyca w proszku, sól, pieprz, słodka papryka2 łyżki musztardyłyżka majonezuczarny sezam (opcjonalnie)Roladki(...)Łososia Wędzonego - Sposób przygotowania:Serek mieszamy z musztardą, majonezem i przyprawami. Na foli aluminiowej układamy płaty łososia tworząc z nich prostokąt (tak aby jeden kawałek zachodził na drugi). Na łososia wykładamy przygotowaną pastę i zwijamy jak roladę (można do tego celu posłużyć się matą bambusową do robienia sushi). W takiej formie odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
Słodka StronaZapiekanka z łososiem i brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie. Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę. Zapiekanka z Łososiem i Brokułami - Składniki: 300 g drobnego makaronu 400 g mrożonych brokułów 200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego(...)oliwek łyżka kaparów czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 125 g mozzarelli 150 g żółtego sera vegeta sól, pieprz Zapiekanka z Łososiem i Brokułami - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Mozzarellę i czosnek ścieramy
Słodka StronaZdecydowanie moja ulubiona pasta. ...a to pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia.Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty.Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj)4 jajka50 g łososia wędzonego3 żółtka2 łyżki majonezułyżka twarożki2 łyżki koperku,sól pieprzJaja faszerowane pastą z Łososia - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo(...)przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka - jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca. Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki.Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem.Moje posty
Słodka StronaRoladki z Tortilli na Zimno to pyszna przystawka idealna na kolacje we dwoje, przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu jako smaczna przekąska podczas dnia. Połączenie łososia z awokado to idealna kombinacja smaków charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, jednak w tortilli również smakuje wyjątkowo.Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Składniki: ok. 4 tortille200 g łososia wędzonegook(...)główki sałaty lodowej2 awokadomajonezczarny sezam (opcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje tak szybko). Sałatę i łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Każdą tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy łososia, awokado, sałatę lodową i zwijamy w rulon
Słodka Stronaniestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest(...)przygotować go na parze lub upiec w folii aluminiowej. Ja postanowiłam łososia upiec, najpierw jednak otuliłam go warstwą masełka z czosnkiem i ostrą papryczką. Przepis jest prosty i szybki, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia. Potrzebne nam: - 2 kawałki łososia po około 300 g każdy - pęczek pietruszki - 1/2 kostki masła - 2 ząbki czosnku - ostra papryczka - pieprz cytrynowy - sól
W poszukiwaniu inspiracjisię tak jakby stworzone były specjalnie dla siebie, a wszystkiemu wtóruje francuski klimat. Klimat gorący jak ciasto. Zwracając wzrok pod wyimaginowaną wieżę Eiffela zobaczycie jak DOBRZE SIĘ KOMPONUJĄ... Szpinak, łosoś, czosnek i... Kremowy serek ARLA APETINA "PESTO I RUKOLA" . Aż gorąco się zrobiło. Mimo czosnku... wręcz namiętnie i romantycznie. A do tego jak smacznie. Mowa oczywiście o potrawie, która kusi(...)gram mąki bezglutenowej - 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła, - sol - pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ * nadzienie: - szpinak świeży, liściasty, 200 gram, - łosoś, filet, - serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola" - czosnek 5-6 główek, - masło, - jajko, - bazylia, - odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw. WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone
Wypisz WymalujTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia(...)dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski łososia , rukolę, ser, paprykę
Malinowe PocałunkiNaszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie tylko są jajka z wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną(...)Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania jajka) Ilość porcji: 3 Składniki: 4 jajka 60g wędzonego łososia 1,5 łyżki śmietany niecała łyżeczka masła majonez do przybrania Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić wędzonego łososia. W miseczce mieszamy śmietanę, masło oraz łososia. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Nie solimy, gdyż łosoś jest wystarczająco
Kolizje Smakówczyli jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto było prawie takie same jak w podpłomykach. Teraz kolejna pizza, tym razem byłą Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym. Do ciasta wykorzystuję dobrej jakości oliwę. Pamiętajcie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie(...)oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę. Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym bardzo nam smakowała, to idealne rozwiązanie gdy nie mamy pomysłu na śniadanie.. Podstawowym składnikiem tej mini pizzy to mąka, sól, oliwa, ciepła woda i suszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto.Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja(...)osób):- płat ciasta francuskiego (20x30cm)- 2 filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)* ewentualnie jajko do posmaraowania ciastaNagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia
W mojej holenderskiej kuchniszparagi to korzystamy. Zmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy zielone szparagi ugotowane al dente, z grillowanym łososiem i puree ziemniaczano-chrzanowym w jajecznym sosie cytrynowym. Długo się to pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska(...)być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać
OstryKęsfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W ciągu roku zdarza mi się przygotować danie, które potem chętnie widziałabym na świątecznym stole. Tak właśnie było z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne(...)różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny. Sos jest rewelacyjny, kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję. 72 544x376 Normal
Przysmaki Karolkirazem szparagi wykorzystałam do zrobienia pysznego pesto, a może bardziej pure. Jego zastosowanie jest dość szerokie i pozwala na wiele ciekawych eksperymentów. Dziś zapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką ze szparagów i boczkiem składniki 4 filety z łososia 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego(...)suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec
Przysmaki Karolki