z łososiem - 2967 przepisów (strona:141/198)

Zupa Yokisoba 272

niezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej.  Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi.  Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości właścicielowi, który stał nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz 136

wodę a nie za rybę.Powszechnie dostępny, był kiedyś pożywieniem ubogich. Dziś z uwagi na ograniczone połowy i dość wysoką cenę rzadko gości na naszych stołach, chociaż obok łososia jest najlepiej sprzedającą się rybą w naszym kraju.Jego bardzo smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego

Wiem co jem
Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką 127

lekarstwo. Z tęsknotą wspominam początki funkcjonowania w naszym kraju sieci Auchan i duże stoisko ze świeżymi rybami ułożonymi na tłuczonym lodzie. Czego tam nie było – halibuty, dorsze, łososie, flądry, sandacze i wiele innych. Z czasem jednak zaczęło stopniowo maleć i dziś po 15 latach ogromnie się skurczyło. Nie wiem czy to z powodu ograniczenia naszym rybakom połowów przez

Wiem co jem
Przepisy na Wielkanoc 143

Żurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa

Wiem co jem
Awokado z wędzonym łososiem 179

dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 129

przyspieszenie w procesie przygotowania posiłków. Powiedzmy sobie szczerze, z papirusem można przygotować praktycznie wszystko, ale czy ktoś kto preferuje wyszukaną kuchnię, zdecyduje się w nim smażyć krewetki albo łososia. Wydaje mi się, że nie. Tacy smakosze lubią się delektować ich przygotowywaniem, eksperymentować ze smakami i przyprawami. Oni raczej nie skorzystają z tego produktu. Ta oferta jest raczej skierowana do tych

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia 189

widzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej

Wiem co jem
Quiche brokułowy z wędzonym łososiem 185

dodatkiem wyszło aromatyczne i bardzo kruche. Jeszcze nigdy nie udało mi się takiego zrobić. Idealnie pasuje do wytrawnych tart lub Quiche. Ja połączyłam je z brokułami i wędzonym łososiem. Całość świetnie się skomponowała i pysznie smakowała.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa rybna 113

inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem 136

obiadem J W każdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę

Kuchenne zapiski Edyty
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 142

tęsknię za wszystkimi... No ale, nie rozczulajmy się już, mam dla Was teraz pierwszą część zdjęć, druga jutro! :) A, i tak sobie przypomniałam, jeśli chodzi o tradycyjne norweskie jedzenie (łososia nie jadłam, więc...) to jadłam brązowy ser - jest zrobiony z mleka koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę

breakfast of dreams
grzanki sezamkowe 184

znajdą się blogu. Wracając do pracy - pracowałam w restauracji i z z niej właśnie zaczerpnęłam inspirację na ten przepis. W tamtym miejscu takie grzanki były podawane do tatara z łososia, ale pomyślałam, że ja zrobię je w domu w formie deseru i sprawdziły się bardzo dobrze! GRZANKI Z SEZAMKAMI I MIODEM 2 porcje ~2 kromki chleba tostowego (użyłam pełnoziarnistego) ~opakowanie

chili & sugar
Miętowe rosotto 163

witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli z prostym winegretem na oliwie dopełni szczęścia. SKŁADNIKI: 1 por pokrojony w cienkie krążki

Sztuka gotowania w/g Samiry
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 195

każdy weekend? czy coś takiego, taki jakby cykl? dom. tortilla z czerwoną soczewicą w pomidorach, podsmażonymi na maśle ziemniaczkami, kukurydzą i pieczonym indykiem  pasta z pieczonego i wędzonego łososia  żytnie naleśniki z pastą z czerwonej soczewicy (czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką  lody banan-ricotta, z truskawkami

More food, love and dreams
Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 233

była dość nietradycyjna pod względem kulinarnym. Mięsa nie lubimy więc go nie było, słodkich wypieków jeść nie mogę by dbać o moją rozchwianą insulinę. Były więc jajka, był też łosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi ten przepyszny i cudnej urody tofurnik! Pierwszy raz robiłam tofurnik na zimno, musiałam więc posiłkować się przepisem z Jadłonomii. Pyyycha! Miałam zamrożone truskawki

pyszne zdrowości