z łososiem - 2967 przepisów (strona:137/198)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 249

kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest

potrawyregionalne
Sushi 176

niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Na liściu układamy niezbyt grubą warstwę ryżu. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. Na ryżu układamy pokrojone w paski składniki: łososia, surimi, ogórka, awokado itd. Z pomocą bambusowej maty zwijamy sushi, Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około

Smakowity Blog Kulinarny
Slow Food Festival - Śniadania na trawie 200

takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki i inne. Dla mnie taki event to było całkiem nowe ale bardzo ciekawe doświadczenie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 183

twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki

Codzienne Gotowanie
Kanapkowa vendetta 213

zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek

Fiolka w kuchni
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 174

hiszpańska to roślina dająca nasiona chia , które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą

mojewypiekiinietylko
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 169

sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 173

sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem

Sztuka gotowania w/g Samiry
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 145

Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Zapobiegaja one nowotworom i zwalczają

Ostra na Słodko
ozor w galarecie 144

ozory w galarecie Są jednym z najbardziej dietetycznych kawałków, mięsa wieprzowego. Surowy ozór, ma podobną ilość kalorii co  kurczak, czy tez łosoś. Warto więc abyśmy po niego częściej sięgali, tym bardziej że odpowiednio przyrządzony, odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem. Składniki  6 ozorów wieprzowych 1 cebula 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela

Miód i pieprz
Moja ulubionw kanapka 155

ulubioną kanapkę . Taką ,po którą zawsze sięgnie nawet jeśli jest 100 innych do wyboru.  Ja też mam taką : skromniusią , niepozorną , ale moją ulubioną i niech się najlepsze z łososiem,kawiorem czy szynką chowają

Eli Gotowanie
Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą 175

Szybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwiczkę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy.    Składniki: 200 g makaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4   łyżki orzeszków

Moniki Smakołyki
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 183

Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.  Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ  oraz sosem czosnkowym. Pycha

pieprzny smaczek
Pstrąg pieczony w piekarniku 166

Komu rybkę? Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem
Pudding chia 203

plonów, zaraz obok kukurydzy i fasoli. Nasionka te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – mają ich dużo więcej niż tak polecany jako ich główne źródło łosoś atlantycki (30g/100g). Ilość wapnia i białka jaką dostarczają jest wyższa niż ta w krowim czy kozim mleku (631mg wapnia i 16g białka /100g). A to jeszcze nie koniec. Są bogatym

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania