z kurczaka - 7000 przepisów (strona:187/467)

Kotlety z piersi z kurczaka w maślankowym cieście 146

kolejny przepis na kotlety z kurczaka, tym razem z maślanką. Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu - idealne na szybki obiad. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka maślanki mąka ½ do 1 łyżeczki soli  ½ łyżeczki vegety 1 łyżeczka suszonej pietruszki ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego olej Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy

Smaki Ewy
Naleśniki w trzech odsłonach 123

mieszamy z mlekiem. Na patelni ze szpinakiem dodajemy pokruszony twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem,  gotujemy mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO Naleśniki z kurczakiem i pomidorami Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Pomidory w puszce 2 ząbki czosnku Zioła prowansalskie Sól, pieprz olej Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami 165

proponuję rozgrzewającą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z cukinią. Można do jej wykonania wykorzystać także mięso, które zostało nam z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cukinia 2 kiełbasy Kurczak z sosu Pomidory 1 cebula 2 jajka 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku Sól, pieprz vegeta Wykonanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach ( ugotowane nie do końca miękkie )obieramy(...)kroimy w plastry i układamy w naczyniu do pieczenia. Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 185 o C. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora 160

przy tym nie jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje  mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości.  Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty(...)nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie wlewamy

Smaki Ewy
Leczo z pieczoną papryką 134

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec

Smaki Ewy
Kurczak z mieszanką chińską i tajskim sosem chili 201

Efektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Opakowanie mrożonki  mieszanki chińskiej Słodko -pikantny sos tajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą

Smaki Ewy
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym kurczakiem w sosie z curry 172

Czas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy(...)osolonej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Pieczarki kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Barszcz czysty do picia 114

godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat(...)barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kolorowy szaszłyk ukryty w piersi z kurczaka 256

Propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka

Smaki Ewy
Cordon bleu – klasyka kotleta 137

panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie: Piersi(...)kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka zawijane w szynkę w sosie szparagowym 105

prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł ten moment. Dzisiaj robimy roladki z kurczaka w sosie szparagowym. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Plastry szynki wędzonej surowej ( na zimno ) Sól Pieprz Olej do smażenia Elementy szparagów 100 ml śmietany 18% słodkiej 1 łyżka masła(...)Woda Wykonanie: Z filetów z kurczaka odkrawamy polędwiczkę ( tę małą część ). Na takie same wielkością kawałki kroimy pozostały kawałek fileta. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka

Smaki Ewy
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 117

nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka(...)gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości naszego bobu ). Marchewkę, jabłka ( obrane ), cebulę i ogórki kroimy w mniejszą już kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Bób z puszki przepłukujemy zimna wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 128

słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich  więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy(...)Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze

Smaki Ewy
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i żółtym serem 122

Uwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 206

wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -śmietanka 18% -świeże liście oregano, około łyżeczki -szczypta szafranu -połówka piersi z kurczaka drobno posiekana (opcjonalnie) -papryka słodka szczypta -łyżeczka kopiasta parmezanu -masło; łyżeczka -oliwa; dwie łyżki Masło rozgrzewamy z oliwą. Wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy odsączone i drobno posiekane borowiki. Podsmażamy(...)wolnym ogniu 5-7 minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek), przyprawiamy szczyptą szafranu. Odcedzony makaron dorzucamy do patelni, podsypujemy parmezanem, podsmażamy dwie minuty mieszając

BaRepas