Nasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy(...)pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki kolendry 2 łyżki oleju ser żółty (opcjonalnie) Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie/przyjaciółkę. Ostatecznie można to zrobić wracając z uczelni o 20.Nie radzę bazować na składnikach znajdujących się w lodówce i nienależących do Ciebie. Ale jak wolisz) mięso z kurczaka(użyłam udka,na piersi będzie chudsza zupka) pęczek włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie(...)wracasz styrany/a z uczelni i nic tylko zamówić pizze/zrobić gorący kubek/modlić się by ktoś zajrzał do pokoju i zaproponował jadło podgrzać naszą zupę! Poszczególne części kurczaka powinny się gotować 30-40 minut. Dłużej żywotna jest zupa gotowana na kostce rosołowej! Cały kurczak do 50-60 minut! Smacznego
Fiolka w kuchnidnia, nie sprawiało przyjemności. Także teraz w kuchni jestem tylko gościem. Pracuję dłońmi moich domowników i swoimi ustami, czyli na zasadzie podpowiadania co gdzie, kiedy i jak. Ten pieczony kurczak robi się praktycznie sam, w przygotowaniu go poradzi sobie nawet dziecko ( o ile nie będzie się ,,bało" wziąć takiego zwierzaka do ręki by go przyprawić itd). Efekt palce lizać więc(...)naprawdę warto Składniki: 1 kurczak ok 1,5 kg sól pieprz słodka papryka tymianek i rozmaryn dobre wino do podlania Wykonanie: Kurczaka myjemy i nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień nacieramy posiekanym tymiankiem i rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w przykrytym naczyniu żarodopornym. Pieczemy ok. 20 minut,podlewamy winem
Z Majeczką w kuchniZapraszam na pyszne szaszłyczki z dwóch składników. Mięsko zamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią. składniki: 700 g piersi z kurczaka 7-8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 zabek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona(...)miski przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz słodką paprykę i przyprawę do mięs z grilla. Wszystko wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry
Monia miesza i gotujeUwielbiam połączenie owoców i mięsa. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę z owocami i wędzonym kurczakiem. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 2 figi 1 pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka 1 kiść winogrona zielonego, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Figi obieram i kroję w ósemki. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Filet wędzony z kurczaka kroję w plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy
Tradycyjna kuchnia Kasizawsze musi oznacza długie i tłuste gotowanie. Używając drobiu nasze danie nabiera lekkości i delikatności. Polecam dla osób dbających o swoją figurę. Dietetyczny Gulasz z Kurczaka Składniki: 2 Filety z Kurczaka bez skóry 2 Papryki Zielone 2 Papryki Białe 2 Papryki Czerwone 2 Pomidory 2 Cebule Łyżka wegety 2 Szklanki wody 2 Kostki drobiowe(...)bulion" Sól , Pieprz, Łyżka Oleju Sposób Przygotowania: Pierś z kurczaka umyć , pokroić w kostkę. Filet przyprawić vegetą . Na rozgrzaną patelnię , wlać olej a następnie wrzucić filet . Smażyć do chrupkości. Papryki , cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Wodę wlać do garnka. Na wrzącą wodę wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. do garnka wrzucić
Gotowanie PatkiMoja ulubiona część kurczaka to ... udka :)) Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety(...)sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula olej 1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów
Walijskie PichcenieDlaczego nie ! Składniki 1 duże udko ze skórą 1 mały por tłuszcz rośliny do smażenia sos : 150 ml sosu sojowego 6 łyżek cukru 25 ml sake Przygotowanie Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny. Pora po umyciu pokroiłem na ukośne plasterki. Drewniane szpadki(...)szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ). Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem
R'n'G KitchenMakaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować(...)Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące
https:KKuchniaMniamSłynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki
Tradycyjna Kuchniastożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami. Tagine z kurczakiem i oliwkami Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki(...)nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili
Kulinarne przygody GatityAromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka
wyzwania kuchenneProste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki(...)minuty gotowania wrzucamy makaron sojowy i odstawiamy, następnie odcedzamy całość. W woku rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych i dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu
Mango Papajaskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy
Domowy Smak Jedzeniakażdym razem jak je robię to staram się robić je inaczej...tym razem podpatrzyłam u Joli ..kiedyś robiłam podobne ..w sumie obie wersje są smaczne..Użyłam przyprawy do kurczaka , mimo tego , że to nie był kurczak..ale czasem warto tak zrobić.. 1 kg schabu sól cebulowa pieprz przyprawa do kurczaka 3 średnie jaja
Moje domowe kucharzenie