Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, 2 większe marchwie, 1 szklanka zielonego groszku ( ja miałam mrożony) - szklanka o pojemności 250ml, 1 cebula, pieprz, sól, ok.70g serka topionego, garść posiekanej zielonej pietruszki, olej, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu(...)dwóch łyżkach masła. Do duszącej się marchwi dodać pokrojoną w kostkę cebulę - dusić do momentu aż marchew będzie miękka, a cebula nabierze złotego koloru. Zalać wodą, dodać piersi kurczaka i pozostawić pod przykryciem na ok.10minut. Popieprzyć i w razie potrzeby posolić. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 10 minutach dodać groszek. Gdy groszek zmięknie dodać serki topione i dusić
W kuchni u Monikitemat roladek z piersi kurczaka faszerowanych pieczarkami z cebulką i zawiniętych w bekon bądź boczek nie będę się rozpisywać. Dlaczego? Ponieważ mogę pisać i pisać jak są smaczne i nachodzi mnie na nie ochota. A dopiero wczoraj jadłam je na obiad. Składniki: 450g piersi z kurczaka ( trzy piersi - sześć kotletów) cienkie plastry bekonu lub boczku, cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz(...)Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć - również lekko doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już przygotowane, zawinąć każdą osobno w folię aluminiową. Ja dołożyłam je do piekących się już wcześniej ziemniaków w mundurkach ( to mój dodatek
W kuchni u MonikiMałe kotleciki z piersi kurczaka w cieście jest to ulubiona forma kotletów moich dzieci. Należy jednak pamiętać by przygotować je tuż przed podaniem, gdyż ciasto jest wtedy chrupiące, później robi się mokre i nie jest już takie smaczne. Składniki: piersi kurczaka ( w zależności dla ilu osób się przygotowuje - ja liczę jedną pojedynczą pierś na dwie osoby, czyli(...)normalne kotlety), 2jajka, mleko, mąka, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub przekroić pierś wzdłuż i rozbić - w zależności jaką kto woli formę kotleta. Mięso posolić i popieprzyć. Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego. Mięso
W kuchni u Monikipostaram się jednak z kuchni mojej mamy i mamy mojego męża coś dodać, ale nic nie obiecuję. Tym czasem bardzo prosty przepis na faszerowane ziemniaki. Składniki: jedna, pojedyncza pierś kurczaka, 4 ziemniaki, dwie cebule, przyprawa do kurczaka, sól lub przyprawa uniwersalna, 4 plasterki sera żółtego. Gotowe ziemniaki bardzo dobrze smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się(...)kliknij tu . Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Razem podsmażyć na małej ilości tłuszczu z przyprawą do kurczaka - nie dawać dużo tej przyprawy gdyż jest ona dość mocno słona. Ziemniaki obrać, umyć i wydrążyć środek. Ziemniaka posypać lekko solą lub przyprawą uniwersalną. Do środka włożyć farsz. Zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220stopni
W kuchni u Monikiprosty oraz szybki do wykonania. Pomimo tego, iż znajduje się w niej mało składników, to jest bardzo smaczna. Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, puszka ananasa, dwie pojedyncze piersi kurczaka, 3 łyżki majonezu, mała śmietana 18%, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka ugotować (wodę osolić lub dodać vegety, warzywka lub jarzynki) zostawić do wystygnięcia. Kapustę, ananasa i pierś z kurczaka pokroić
W kuchni u Monikiodtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu. Składniki: (na 8 naleśników) Farsz: 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś), łyżka przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji(...)tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać
W kuchni u MonikiSkładniki: kurczak ( mój ważył 1,6kg), mała marchew (50g), 2 czubate łyżki groszku konserwowego (50g), garść świeżej zielonej pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół ( u mnie to był gotowy mix: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano), pieprz grubo mielony, ewentualnie sól lub warzywko ( ja nie dodałam ), do wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół(...)ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, gaza. Przygotowanie: Ostrożnie (by jak najmniej uszkodzić) oddzielić skórę od kurczaka. Następnie oddzielić mięso od kości. Ja skrzydełka sobie podarowałam i zostawiłam je na zupę. Mięso zmielić przez maszynkę. Marchew (surowa, jaką ja dałam po ugotowaniu nadal nie jest miękka,także można dodać już ugotowaną), a pokroić i dodać razem z groszkiem
W kuchni u Monikipokrojone w kostkę, 4 ząbki czosnku, posiekany, 250 g pieczarek, pokrojonych w kostkę, 165 g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki, 220 g startego sera żółtego, 550 g piersi z kurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano, przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko, roztrzepane, kminek lub majeranek (można pominąć(...)Przygotowanie: Farsz: Cebulę i czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez
W kuchni u MonikiDziś zrobiłam mały eksperyment z piersią kurczaka i suszonymi morelami. Nie byłam pewna czy będą mi smakować, dlatego zrobiłam tylko jedną. Okazało się, że jest bardzo dobra i na pewno będę sobie taką czasem przygotowywała :) Składniki: ( na 1 roladkę) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ok.10sztuk suszonych moreli, sól, pieprz ( można dać inne ulubione przyprawy do drobiu), Przygotowanie: Pierś(...)kurczaka opłukać i osuszyć. Rozciąć na pół, ale nie do końca i rozłożyć. Lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Morele przeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze, wcześniej należy je pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj
W kuchni u MonikiJakiś czas temu dostałam od sąsiadki przepis na placuszki z piersi kurczaka. Dziś nareszcie go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszły bardzo smaczne, wszystkim w domu smakowały. Na pewno znajdą się na stałe w naszym domowym menu. Składniki: 1 nieduża cebula, 0,5kg piersi z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki oleju + do smażenia, vegeta (warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól(...)łyżeczka maggi, 1 łyżeczka musztardy, pieprz do smaku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną pietruszką, musztardą, maggi, pieprzem, olejem i vegetą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki lub przynajmniej na 2h przed smażeniem. Przed smażeniem mięso wymieszać z mąką
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec
W kuchni u MonikiSkładniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)cebulą pokrojoną w kostkę z solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 400g pieczarek, 1 cebula, 250g startego sera żółtego, 3 jajka, 2-3 kawałki papryki czerwonej konserwowej, 1-2 ogórki kiszone, 1/4 szklanki majonezu, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty i majonez wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią masę, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Włożyć do piekarnika nagrzanego(...)200stopni C i piec ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na trzy części, rozbić, posolić i popieprzyć. Ogórki i paprykę pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia. Masę
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 2 jajka, 1-2 garście startego sera żółtego, garść natki pietruszki, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majonezu, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy mielony, olej. Przygotowanie: Jajka, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty, majonez, mąkę, mleko dokładnie wymieszać z pieprzem (czarnym mielonym). Piersi kurczaka pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć (pieprzem ziołowym(...)Piersi wrzucić do ciasta, wymieszać. Rozgrzać olej i łyżką nakładać piersi kurczaka na patelnię. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Po wyjęciu z patelni położyć na kilka sekund na ręczniki papierowe, następnie położyć na talerz i gotowe. Smacznego
W kuchni u MonikiWarzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci. Składniki: Na 6 sztuk : Ciasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce(...)gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzie