pyszności z tym warzywkiem Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z mięsem i kaszą kuskus jest jedną z moich ulubionych szczególnie zrobiona na ostro z pikantnym kremem paprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego(...)ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi(...)skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon(...)dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki(...)Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem. Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut. Możemy podawać z kawałkami grillowanego kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto(...)delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż Krem budyniowy: - 3/4 l mleka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 200 g masła; Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć
dom-agi.plcennych minerałów. Najlepiej jednak pić świeżo wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu (u mnie sok buraczano-selerowy, może być woda); pieprz ziołowy. Krem: 100g(...)wyjmuję foremkę, a "kotlecik" przekręcam na druga stronę, dokładnie tak samo robię z pozostałymi. Produkty na krem łączę ze sobą na gładką masę (można zblenderować) i smaruję nim każdą warstwę torcika. Na sam koniec posypuję migdałami i gotowe. Najlepiej jeść na ciepło ! SMACZNEGO
Życie na widelcupudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem dokładamy ser mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy(...)pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
kulinarnyJamuszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać, a blaty przejść wilgocią kremu. Najlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym, co nie pozwoli ciastu wyschnąć. A następnym razem do kremu grysikowego dodał parę kropel alkoholu, będzie bardziej wyrazisty(...)wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały
Kulinarne przygody Gatityognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić
Moje pyszne gotowaniePropozycja na ciastko z kremem. Składniki na ciasto:-szklanka wody-1/2 kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. Proszek budyniowy mieszamy(...)cytryny.Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.Po kilku minutach będą wystudzone. Ostrym nożem odcinamy górę ciastek. Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami. Możemy udekorować płynną czekoladą.Z podanej porcji składników otrzymamy ok. 18 szt. rewelacyjnych ptysi.Smacznego
Maminek kulinarnywiększa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole(...)świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki szpajzy to cytrynowy i czekoladowy.O co chodzi z tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW
Smakowity Blog Kulinarnybiszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowymSkładniki:(na blachę 40x35(...)C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki RocherSkładniki:(na 12 sztuk)85 g mąki pszennej45(...)Dodawać partiami mąkę na zmianę z kwaśną śmietaną.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Na krem zmiksować serek z nutellą.Przełożyć krem do woreczka z dużą, okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Wierzch udekorować pralinkami.Smacznego!A ja tymczasem powoli zaczynam myśleć o pierniczkach
Pożeraczka, czyli raz adobrze