papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić(...)misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Ponadto: duże precelki oczy - białe groszki mleczne , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady na noski groszki malinki Udekorować babeczki
Kubki smakuwymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta(...)rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch. Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.) Całość schłodzić w lodówce. (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może
Di gotujepieczemy przez ok 30 – 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ja pozostawiałam na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g cukru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, miękkiego wykonanie: 350 ml mleka zagotowujemy(...)Całość wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Maso ucieramy, dodajemy przestudzony budyń i ucieramy na gładki krem. wykonanie po mojemu : 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią. w osobny naczyniu dokładnie mieszamy żółtka z mąką oraz pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się
Domowy Smak JedzeniaDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki
Świat CiastaPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól
Cooking Monsterwięc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami(...)najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo
Cooking Monstercukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać(...)łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem
Z Majeczką w kuchniilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru trzcinowego Ważne: jest to ciasto parzone/ucieranie potrzebna(...)miękka. Podziel na równe dwie części i przełóż do 2 blaszek (lub upiecz jedno po drugim w jednej) wysmarowanych olejem i przyprószonych mąką. Piecz w temp. 180 C Krem: ugotuj kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego
greenscarfczasie zblendować daktyle z mlekiem i szczyptą soli na gładką masę, stopniowo dodając kakao (warto sprawdzać od czasu do czasu czy ilość kakao jest już wystarczająca). Do kremu można dodać orzechy laskowe, co by nasz krem był bardziej nutellowy, jednak u nas obdarowana osoba nie lubi orzechowych kremów - a i tak było pyszne! :) Z podanej ilości wyszło 3/4 sporego (chyba
Kuchnia w szuwarachjajka 125 g cukru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 g płatków z orzechów laskowych nasączenie: 90 ml ciemnego rumu krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 250 g jabłek 100 g płatków z orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę(...)obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jabłkami i orzechami. Na paterze ułożyć spodni blat ciasta, nasączyć połową rumu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym rumem, wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatni blatem (z orzechami). Wyrównać brzegi ciasta. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nie zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się(...)również przelewamy do garnka). Dodajemy upieczoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam
Zawsze głodna!Katowic, których poznałyśmy z mamą x lat temu w Grecji. To piękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt! A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam, że zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie(...)skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można
Be Fit Be StrongKremy czekoladowe które mamy w sklepie są reklamowane jako zdrowy posiłek na poranne śniadanie. To co jest w środku jest ... zastanawiające. Skład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju(...)krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką... mniam. Wykonanie jest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie
Apetyt na Zielonetortownicy (moja miała 26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera(...)ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nasączenie : 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 4 gruszki (moje warzyły ok 1 kg) Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią
Cynamonowe szczęściesól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej) 3 jaja kostka masła 2 łyżki(...)cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową
Cynamonowe szczęście