niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek(...)uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej 6302 jajka20 g drobnego cukru110 g masła-z lodówki1,5 łyżeczki drożdży instant1 płaska łyżeczka soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki.Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu(...)waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaprzystraja go według własnej fantazji. Bywały lata, że nasze mazurki miały kokosowe bałwanki zamiast baranków i nikogo to specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem(...)porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem. Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka).Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego czystych nożyczek (nie ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy poncz. Krem przekładamy
CiastkozercyPlażowe babeczkiKolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową(...)dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły.Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach. Na każdą babeczkę nakładamy dodatkowo trochę
CiastkozercyDekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik spożywczyDo dekoracji:marcepanczekoladaczekoladowa posypkaBabeczki przygotowujemy według przepisu. Ważne, żeby całkiem(...)czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić z czekolady plastycznej, masy cukrowej czy roztopionej czekolady (do nałożenia można wykorzystać wykałaczkę).Krem przygotowujemy według przepisu. Dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy na babeczki za pomocą szprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy - jak wygląda można
Ciastkozercymalinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej wódki "Soplica"- 100ml wody- 3 łyżki cukruSposób przygotowania:Wykładamy na podstawkę pierwszy spód biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów: 250ml wódki malinowej, 100ml wody i 3 łyżki(...)cukru - tak przygotowanym ponczem nasączamy spód biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę połączoną z dwoma fixami oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną czekoladą i również odkładamy do lodówki
Mentor SmakuPołączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć. I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu(...)wierzchu zeschnięta skórka). Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów
Walijskie Pichceniewprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie(...)szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki masła orzechowego- 1/4 szklanki kakaoSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej)- 1 łyżka syropu z agawy
Smaczne Zdroweawarie zdarzają się w każdej kuchni. Bez nich byłoby tak jakoś nudna i zbyt prosto :) Nasz deser jest o tyle fajny, że na sam wierzch bezy możemy użyć kremu jakiego tylko chcemy, oraz owoców. Jest duże pole do popisu i inwencji twórczej. :) Oryginalna Pavlovą podaje się z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ja krem delikatnie zmodyfikowałam i powiem szczerze(...)głowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu - sok ze świeżych malin PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy
Zainspiruj się kuchniączasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy(...)masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny
Fabryka pomysłówCynamonowe ciasteczka, Krem z cukinii + test robota Monsieur Cuisine Plus. Na rynku AGD pojawia się w ostatnim czasie wiele robotów wielofunkcyjnych z funkcją gotowania i smażenia, ich ceny są różne, niektóre są rzędu kilku tysięcy. Specjalnie dla Was przetestowałam tego typu robota, który od soboty 10 grudnia pojawi się w sieci Lidl. Co to za sprzęt AGD? To wielofunkcyjne urządzenie(...)sieci Lidl W zestawie znajduje się książka ze zdjęciami i inspirującymi przepisami, które ułatwiają wykorzystanie Monsieur Couisine Plus. Aby was zainspirować postanowiłam przygotować świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka i krem z cukinii ze słonecznikiem i tymiankiem. Zapraszam po przepisy. Cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Składniki na 1 blaszkę: 150 g mąki pszennej do podsypania 100 g masła pokrojonego w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych Kokosowa beza: 3 białka 100 g wiórek kokosowych szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy: 330 ml śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną
Wanilia i Kardamonprzeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie(...)sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami
Cynamonowe szczęściedalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula(...)główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy
Kuchenne Wariacje