z kremem - 1000 przepisów (strona:24/67)

Chałwowiec z granatem i malinami 381

litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z galaretką: 1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych) 1 granat 2 galaretki malinowe 500 ml wody Krem chałwowy: 2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 g margaryny maślanej 100 g chałwy waniliowej 100 g chałwy waniliowo-kakaowej Dodatkowo(...)upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Masa z galaretką: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia. Krem chałwowy: W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy

VioletoweKucharzenie
Pasta pomarańczowa z cynamonem 196

łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy

VioletoweKucharzenie
Sycylijskie cannoli z ricottą 169

drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól(...)złoto ze wszystkich stron. Wyjmujemy, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zdejmujemy foremki i nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę

mojewypiekiinietylko
734. Jaglany "budyń". 189

jaglany dyniowy "budyń" z brzoskwinią i daktylami;malinami, pestkami dyni i miodem inspiracjaZdecydowanie częściej muszę robić takie kremy, bo dobrze mieć już gotowane śniadanie z rana.Przepis:65g kaszy jaglanej150g dyni150g brzoskwinikilka daktylicynamonszczypta soliew. miód gdyby było za mało słodkieKaszę jaglaną prażymy i zalewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. W małym garnuszku umieszczamy pokrojoną dynię(...)odrobinę wodą i dusimy pod przykryciem przez jakieś 10min, jakieś 5min przed dorzucamy brzoskwinię. Owoce umieszczamy w jednym saganku z kaszą i pokrojonymi daktylami*, przyprawiamy i miksujemy na gładki krem. Gotujemy chwilę i zajadamy od razu lub studzimy i zjadamy zimne.*lub dodajemy gdy już zmiksujemy krem

More food, love and dreams
"półkarpatka" z truskawkami... 172

Składniki: 1 szklanka woda, 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 szklanka mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam(...)ostudzić do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z kokosem 391

okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek wody(...)dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.  Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  500ml mleka,  2 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka cukru waniliowego,  200g masła.  W 2/3 szklanki

Z miłości do słodkości
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 277

Ostatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy Royal Brand. Mąka doskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt:4 jajka(...)przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.       Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania.     Żelatynę namoczyć

Z miłości do słodkości
Ciasto Biedronka 230

Ciasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka

Blondynka Gotuje
METROWIEC 243

Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.   SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl(...)jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy

słodki bratek
Ciasto Jamajka 657

prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa(...)gotować i rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować

Monia miesza i gotuje
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 218

SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę(...)margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta

słodki bratek
Muffinki - choinki 183

zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem:  300g śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek(...)sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego wykładamy krem na każdą z babeczek formując kształt choinki: zaczynamy od dużych okręgów

Szefowa kuchni
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 182

Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm  (fot.2) .  Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika

Świat Ciasta
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 223

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną smakiem miodu. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy połowę masy kawowo-cynamonowej. Przykrywamy drugim krążkiem, […] Artykuł Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Przekładaniec orzechowy 718

posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy(...)ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia