płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier rozpuści dodać po jednym żółtku(...)zimny budyń 3. Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę
W królestwie smaków Beatyrozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;) Składniki: 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 100 g białej czekolady z kokosem 100 g wiórków kokosowych + maliny Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę wymieszać z chłodną, ale płynną czekoladą, odstawić(...)Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną galaretkę z czekoladą, dokładnie połączyć. Masę przelać do pucharków, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyżółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 10 dag kokosu, Dodatkowo: 1/2 kg śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam(...)przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce. 3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję. 4. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem
Tradycyjna kuchnia KasiMalutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki, bez jajka, a w wersji fit nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym(...)zagotować. Z masy formować kuleczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować jeszcze przez około 2 minuty od wypłynięcia. Wyłowić cedzakiem i przełożyć na talerz. Ozdobić malinami, listkami mięty, płatkami kokosu oraz polać syropem klonowym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaciasteczek wyszła cała fura!) i spokojnie mogłam je odłożyć w pudełeczku, lecz są tak pyszne, że długo nie poleżą ;). Przede wszystkim są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a kokos nie dominuje tak jak przy tradycyjnych kokosankach, lecz idealnie współgra ze słodyczą ciasteczek. Polecam!!! Składniki na kruche ciasteczka z kokosem 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 2 łyżki
Rozpustne gotowaniekokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 150 g masła (rozpuszczonego) 1/2 słoika dżemu truskawkowego(...)lekkiego zarumienienia. Złociste ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny spód smarujemy dżemem i posypujemy jagodami. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Masę kokosową wykładamy na jagódki i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe
Rozpustne gotowaniedaniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra(...)czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres. Czytaj więcej : http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/lody-z-kokosem-serkiem-mascarpone-i-pestkami-dyni_9425.html#ixzz3fqMsO7gj
ClauditteMissCookingszkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody 0,5 kg truskawek kokos do obsypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy(...)krem stężał. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty
Ala piecze i gotujeNiezwykle prosta i smaczna alternatywa dla klasycznego schabowego w panierce, której naprawdę warto spróbować :) Częściowo inspirowana tym przepisem. Składniki: - 5 kotletów schabowych - 2 ząbki czosnku - 1
Kulinarne zapędy Kokosadesery bez pieczenia dla kochających bajaderki Składniki: 600g herbatników 1,5 kostki masła (300g) szklanka cukru 50g kakao 4 jajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy na sztywną(...)kakao. Dodajemy aromat. Do masy można także dodać inne bakalie (migdały, rodzynki itp.). Wszystko łączymy w zwartą masę, z której następnie formujemy kulki dowolnej wielkości. Gotowe kulki obtaczamy w kokosie, posiekanych orzechach lub zmielonych herbatnikach. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z przepisu otrzymamy ok. 35 szt. średniej wielkości ziemniaczków. Przepis pochodzi z domowych zapisków
Mania WypiekaniaPyszna potrawa warzywna wywodząca się z Prowansji, w Polsce znana głównie dzięki kreskówce o sympatycznej francuskiej myszce z 2007 roku. Myszka marzyła o ugotowaniu tego dania
Kulinarne zapędy Kokosakokosowy krem z awokado podany z suszonym kokosem~ Pamiętacie jak ponad rok temu składałam wniosek o stypendium z fotografii? Nie udało mi się. W tym roku też wysłałam zgłoszenie. I...muszę, nooo muszę się pochwalić, bo udało się! Tak, udało się, dostanę stypendium! Było wysyłane na ostatnią chwilą, nie miałam czasu na wywołanie zdjęć do portfolio więc musiałam dać takie(...)szczęśliwa. Ach! :) Okej, co do śniadania - nie miałam pomysłu na awokado. Wyszło tak, że zmieszałam kilka składników, które akurat miałam pod ręką i powstało coś mega pysznego! Awokado i kokos to świetne połączenie :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 dużego, bardzo dojrzałego awokado (ok. 100g po obraniu - moje było tak dojrzałe, że wystarczyło, że odgięłam skórkę i mogłam obierać je palcami
breakfast of dreamsmini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam tego z wiaderka) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego białko łyżka mąki pszennej 7 łyżek wiórków kokosowych 140dag zwykłych maślanych herbatników(...)łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białko oraz mąkę zmiksować dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody (ok 1-1,5 łyżki). Piec przez około pół godziny w 120stopniach (włączyć termoobieg). Pyszne z dżemami po ostudzeniu. Smacznego
ChilliJemyMuffinki zdecydowanie dla amatorów kokosu :) Delikatne, lekko cytrynowe z dużą ilością kokosu. Nam smakowały bardzo :) Idealne na słodki podwieczorek, z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny
Domowa cukiernia Ewypóźniej rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli wodnej. Tutaj dodatkowo kokos występuje w spodzie ciasteczkowym, a rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa. Nie muszę zapewniać, że rabarbar z delikatnym kokosem to udany duet, posmakuje Ci na pewno. Jak we wszystkich sernikach cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!