Idealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej(...)pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego
Tagebuch po polskuDziś lekko "odchudzona" wersja tego, co wszyscy lubią najbardziej - makaronu! Na diecie wcale nie trzeba go sobie odmawiać, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w makaron pełnoziarnisty. By
Kulinarne zapędy KokosaZabiegany dzień, brak planów obiadowych, niezrobione zakupy, a zjeść coś trzeba... Znacie to? Ja też. Nie bez powodu zawsze mam w domu pomidory w puszce, mrożone
Kulinarne zapędy KokosaSpodobały mi się te lunchboxy, wiecie? :) Dziś kolejna wariacja sałatkowa, choć, jak pokazałam Wam na zdjęciu powyżej, wcale nie musi trafić akurat do lunchboxa, równie dobrze
Kulinarne zapędy Kokosamąkę - coś dla bezglutenowców! I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :) A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający, a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi Składniki(...)wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Już po chwili czuć wspaniały zapach czekolady i kokosu! Nie mogliśmy się doczekać, aż będzie gotowe!! :) Rozpływa się w ustach! Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pamiętacie lunchboxową sałatkę ? Dziś będzie inaczej, choć równie smacznie i zdrowo :) Panuje tu ogromna dowolność smaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie
Kulinarne zapędy KokosaWspaniały i delikatny koktajl dla wszystkich, którzy lubię banany, kokos i kaki Koktajl – banan, kaki, kokos Składniki: - 3 szt. kaki - 1 banan - 400 ml mleczka kokosowego - 800 ml jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kaki obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do miksera, banana kroimy na plasterki i również wkładamy do miksera. Mleczko kokosowe wraz z jogurtem przelewamy do miksera i wszystko
Kulinarne życieolejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy przykrywkę aby nadmiar wody odparował. Lekko studzimy. 2. Do miski dajemy naszą lekko przestudzona kaszę ( ma być jeszcze ciepła ) kokos, cukier, mleko w proszku i wszystko razem blendujemy aż składniki dobrze się połączą i stworzą dość gładką masę. Na koniec dodajemy alkohol ( dla dorosłych ), dzieciom możemy odłożyć część i dodać tylko(...)aromat kokosowy :) 3. Mieszamy całość łyżką i zaczynamy formować kulki, które następnie obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce przed podaniem co najmniej 2-3 h. Smacznego !!! Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !przyrządzam czekoladę na mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia 1 łyżka(...)kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami. The post Gorąca czekolada kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl śmietany 18% 3 szkl mleka 200 gr masła 1 szkl cukru + 2 łyżki cukru waniliowego bądź aromat waniliowy lub śmietankowy kokos bądź płatki migdałowe do ozdoby ( u mnie złote perełki ) 1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej(...)wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę. 3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta. Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Smacznego
Gotowanie...to proste !ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych, 50 g kokosu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i sól dalej miksując.Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami(...)kokosem. Mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut
Anioły w kuchniJeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki(...)kokosowego Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka truskawkowa 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych 1 opakowanie galaretki truskawkowej Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Przygotowanie: Spód wkładki kokosowej: Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią
Podróż w kulinariawody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa serowa: 400 g serka homogenizowanego o smaku kokosowym 4 łyżki kokosu 4 łyżeczki żelatyny ptasie mleczko: 400 ml mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z serkiem i kokosem Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, odstawić do stężenia. Galaretki przeznaczone do ptasiego mleczka rozpuścić w szklance wrzącej wody. Kiedy zaczną tężeć mleko skondensowane przelać do wysokiego naczynia (będzie mocno chlapać), ubić
6nieboOstatnio uzbierało mi się trochę rosołu, uznałam więc, że czas go jakoś fajnie wykorzystać. A że jak już Wam kiedyś pisałam uwielbiam zupy kremy, znów padło
Kulinarne zapędy Kokosamacie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. Składniki ta okrągłą formę
Moniki Smakołyki