Kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!! Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie i ekspresowe w wykonaniu śniadanie lub podwieczorek - nie tylko dla dzieci;) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 niepełna szklanka kefiru, 2 małe jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka otartej skórki pomarańczy, ½ łyżeczki sody(...)oczyszczonej, szczypta soli, olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę wsypać do miseczki, dodać kefir, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem
Nie tylko w kuchniczereśnie. Spróbujcie, bo naprawdę ten deser jest wart grzechu. A jego składniki wbrew pozorom nie są niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a więc pełna magnezu) czekolada i pożywna mleczna kasza manna. Deser idealny również dla najmłodszych domowników. * przepis i pomysł własny ... deser znikł równie szybko jak się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej(...)mnie garnek do mleka) wlewamy szklankę mleka. Gdy mleko zacznie się gotować wkładamy połamaną czekoladę i ciągle mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie powoli łyżeczka po łyżeczce dodajemy kaszy manny, ciągle mieszając. Gotujemy na małym płomieniu około 5 minut do zgęstnienia czekoladowego deseru. Ściągamy z gazu i po lekkim przestudzeniu przekładamy do szklaneczek lub pucharków. Na czekoladową warstwę wylewamy
Słodkie okruszkibanany 3-4 łyżki wiórków kokosowych 0,5 soku z cytryny sos czekoladowy Wykonanie: Mleko gotujemy z 50 g masła oraz cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodajemy kasze mannę dość intensywnie mieszamy aby nie powstały grud ki, gotujemy ok 5 minut często mieszając. Banany obieramy skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło dodajemy banany i posypujemy(...)wiórkami kokosowymi. Smażymy 5 minut. Ugotowaną kaszę mannę przekładamy do salaterek na wierzch kładziemy smażone banany, całość polewamy sosem czekoladowy. Smacznego
kgwjanczewodnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych(...)więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej) . Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy. Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy
Czerwień i błękitudanych i będę je często robić. KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM. Składniki: 420 g ugotowanych ziemniaków 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 duże jajko 100 g twarogu 100 g kaszy manny około 25 g mąki pszennej sól pieprz olej tarta bułka Sposób przyrządzania: Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozgnieść widelcem. W dużej misce wymieszać starannie(...)rozdrobnione ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki oraz twaróg. Dodać całe jajko, wsypać kaszę manną, mąkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Masa nie może być zbyt gęsta bo kotleciki wyjdą twarde. Z przygotowanej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubioną surówką, sosem
Zakątek rozkoszy kulinarnychpierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki(...)Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli, 500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki
Z miłości do słodkościPrzepis ze starego zeszytu. Delikatne w smaku, lekko słodkie placuszki na bazie kaszy manny to świetna propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Można jeść same, z dżemem lub posypane cukrem pudrem. Jak kto lubi :) Polecam szczególnie na weekendowe śniadanie, bo to właśnie wtedy mamy najwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie(...)placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie, wlewamy na gotujące się mleko
Kolorowy PrzepisownikTradycyjne knedle robi się z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i mąkę pszenną zastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące(...)redukcji . Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki (24 szt): 200 g kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto
Powiedz dietom nieprzypadku)5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę więcej)1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek olejuopcjonalnie:10 kostek gorzkiej czekolady12 łyżeczek mleka sojowegodekoracyjne ażurki z czekolady deserowejsuszona żurawinaPrzygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy, cukier z wanilią(...)olej. Mieszamy, po czym całość zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy kaszę mannę. Gotujemy, cały czas mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Następnie odstawiamy ją, aby ostygła.Gdy to się stanie, w foremce lub na talerzu, na folii spożywczej kładziemy ciastka. Na nie delikatnie nakładamy masę z kaszy manny, przykrywamy kolejnymi ciastkami, na które możemy nałożyć kolejne piętro
Weganizm infantylnyłyżki miodu · 2 łyżki cukru brązowego Krem: · 3-4 łyżki kaszy manny · 2 szklanki mleka · 200 g masła · ½ szklanki cukru pudru (lub więcej w zależności jak słodki krem lubicie(...)sposobem i piekę wszystkie placki jednocześnie w termo-obiegu.Blaty piec 15 minut w 180 stopniach.Przygotować krem.Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać krem z kaszy manny. Ucierać do gładkości około 5 minut. Upieczone placki pozostawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć je rumem. Placki smarować
Mania Gotowanianiektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek(...)odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!smak i zapach… Uwielbiam maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowe… Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka masła 200 ml ciepłej wody Odrobina soli Farsz: 250 g chudego twarogu 1 łyżka śmietany 18% (gęstej) 10 g cukru waniliowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 żółtko Ok. 100 g malin Ciasto(...)Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy
VioletoweKucharzenieSmaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie(...)śmietany) Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później
Trzeci talerzRisotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego(...)łyżki mlekaDo garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła
Kraina Miodem Płynącaupalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :) I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. Kasi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie:Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami(...)mleka, kaszy manny i cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się nam nie przypaliła. Kiedy kaszka zgęstnieje odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle
Walijskie Pichcenie