z gruszkami - 1910 przepisów (strona:107/128)

Liebster Blog Award 185

miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :)      A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron  2. Ulubiony owoc? Gruszka  3. Ulubiony kucharz? Mąż  4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach  5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna   6. Pisze bloga bo ... Pomaga

Smaki Edyty
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla 145

Następny starterek przed daniem głównym do zrobienia i podania na spotkaniu grillowym. Przygotowujemy po pół gruszki i dużym plastrze dobrej szynki ( ja kupuję Dębową z wytwórni Tarczyńskiego ale pewnie jest wiele równie dobrych ).Potrzebna jest jeszcze tylko prosta glazura i już .Przygotowujemy gdy grill jest już rozpalony , danie główne się piecze a wszyscy czekają i czekają . Możemy zrobić na tacce

Buniabaje w kuchni
Drink gruszkowo-lawendowy 94

Można robić specjalnie, a można wykorzystać wywar pozostały przy robieniu deseru ,, Gruszki miodowo-lawendowe " Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cytrynowy dorsz 127

sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wątróbki drobiowe, ryż and tea peach 141

dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowe smaczki surówki z marchewki 173

Marchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach. W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką 236

Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Versatile Blogger Award. 125

przemiłe komentarze i m.in. takie urocze nagrody ;]   Nominowani w kategorii.. Inspiracja i natchnienie. (kolejność przypadkowa zupełnie!) 1. Kromek z Masłem , Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka . 4. Burczy mi w brzuchu. 5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy

W kuchni Karmel-itki
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 157

sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia ( Gruszka z fartuszka ), Kasia ( W Krainie Smaku ), Karolina ( Moje Codzienne Przyjemności ), Ewelina ( Przy Kubku Kawy ) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna ( Grażyna Gotuje ).   To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów. Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 199

warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 173

esencja waniliowa  - roztrzepane jajka  - oliwa  - mleko  - przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 160

pokarmowego, wątroby i jelit. Warte uwagi są także walory odżywcze, wzmacniające, przeciwzapalne i odnawiające miodu spadziowego z drzew liściastych,  który stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego. źródło: GRUSZKA Z FARTUSZKA Pozdrawiam słodko, złociście i miodowo! Karmel-itka * Źródła: - wiedza własna - wiedza pozyskana od wujka bartnika (pszczelarza) - strony źródłowe:  http://www.ambasadamiodu.pl/ http://www.teczowapasieka.pl/   http://www.ekomiodek.pl

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 183

Najbardziej smakował mi z całej gamy wigilijnych przysmaków.     KOMPOT Z SUSZU. / od Sąsiadki;/ garść suszonych śliwek garść suszonych jabłek garść suszonej aronii garść suszonych moreli garść suszonych gruszek ususzone plasterki dwóch pomarańczy laska wanilii laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1,5 l wody Wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję cynamon, goździki, anyż. Wanilię

W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 174

swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu).  Sałatka ze szpinaku z gruszką.   Łosoś w cieście z twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem

W kuchni Karmel-itki