banana to 390 mg tegoz pierwiastka.Takze jeden sredni banan ma 2 razy wiecej potasu niz dzienna porcja chia zalecana do spozycia.Zawartosc blonnika jest natomiast porownywalna z iloscia zawarta w gruszce lub jablku.Chia jest na topie,ale nie mozna zapominac ,ze np.nasiona lnu sa bardzo dobrym zrodlem wielu cennych skladnikow i na dodatek wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SMACZNEGO OCHLODZENIA :-) UWAGI:Jesli kupiles niezbyt dojrzale kiwi,poloz je w poblizu jablka,gruszki lub banana,a przyspieszysz jego dojrzewanie.Podobne lody mozesz przygotowac z mango.Jak obrac kiwi? Popatrz:tutaj .KIWI to prawdziwa bomba witaminowa,choc malo kto zdaje sobie z tego sprawe.Jesli masz ochote,przeczytaj jakie zdrowotne wlasciwosci ma niepozorny,bury owoc kiwi.chroni przed nowotworami.Wynika to z bogactwa witaminy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga 'Gruszka z fartuszka'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na około 15 kawałków Baklavy:250 g ciasta filo150 g orzechów włoskich100 g migdałów100 g masła, najlepiej klarowanego2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki cukruSłodki syrop, wersja
My Culinary Artdaniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte
UgotujmyTo.ploczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać
UgotujmyTo.pldeser na lato… Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego Rootsa…. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić… i proszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty
UgotujmyTo.plowsiane moczymy w wodzie przez 15 minut i dopiero wtedy zalewamy podgrzanym mlekiem. Płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ znacznie wzrasta ich indeks glikemiczny)1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę1/2 gruszki, kroimy w kostkę garść suszonej wiśni 1 szklanka mleka krowiego 1,5 % (może być sojowe)3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy Mleko krowie podgrzewamy
Mango Papajakino, lub teatr. Trochę smaku w postaci kolacji. Ale to wszystko wróci dopiero jak już dzieci podrosną :)7. Ulubiony owoc?Kolejne ciężkie pytanie, nie ma jednego. Są: truskawki, pomelo, gruszki, borówki amerykańskie.8. Najlepsza rzecz, jaką miałaś okazję jeść w swoim życiu?Chyba lody w Neapolu, wskazane przez "lokalsa" jako najlepsze w mieście. Rzeczywiście, zjadłam ich jakąś straszną ilość
Z butelką mleczka w tlezauważył, że ostatnio dość dużo mamy dań z granatem. To oczywiste, bo granat awansował na jedno z pierwszych miejsc na liście „ulubionych owoców i warzyw”. Na pierwszym nadal jest gruszka. Na gruszkowy tydzień przyjdzie nam jeszcze poczekać, bo teraz pławię się w soku z granatów. (A moja kuchnia
Gotuj z Blue Ravensię. Nie przewracamy na drugą stronę. Kiedy jajko zetnie się, wtedy na wierzchu rozsmarowujemy ulubiony dżem lub konfiturę, brzegi zakładamy do środka i zsuwamy na talerz. Ja użyłam najprostszej gruszki uduszonej we własnym soku z dodatkiem imbiru, którą przygotowałam jesienią i zawekowałam. Jeśli mamy kwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane
Codzienna kuchnia niecodziennachłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.Sk
Codzienna kuchnia niecodziennaBakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce uprawiano go od XV wieku, ale do wieku XIX był tylko ozdobą. W chwili obecnej bakłażana na masową skalę hoduje się głównie w Bułgarii, Włoszech, Grecji i Francji.Nie zauważyłam w swoim otoczeniu
Codzienna kuchnia niecodziennakrzesła. Na środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia
Kulinarny karnet Christophera