z gruszkami - 1910 przepisów (strona:103/128)

Kruche ciasto ze śliwkami! 194

Szybkie ciasto kruche ze śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem.  Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE

SMYKWKUCHNI
Racuchy z dyni i jabłka! 108

Dynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów.  Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kiełbasą 240

farszami i ciastem pierogowym. Można powiedzieć, że jestem już pierogowym ekspertem. Przygotowałam nawet wpis Jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 181

reszty placuszków.  4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :) * zamiast jabłka możemy użyć gruszki Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 198

drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)  Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą ,  dyniowe ślimaczki ,  drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu   Pieczarka Mysia  wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 264

borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka wanilii Dżem śliwkowy Konfitura morelowa z tymiankiem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 183

wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem , ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc

Kulinarne przygody Gatity
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 167

przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym

Symfonia Smaków
Ciasto na maślance ze śliwkami 221

zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem

Proste Potrawy
Szybka szarlotka z posypką z migdałami 515

ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 131

stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem , że w środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem

Proste Potrawy
Babeczki z nadzieniem serowym 186

miodem i zaraz zjadamy :) Jest to szybki deser. Głównie dla tych którzy nie lubią przesiadywać w kuchni, a chcieliby coś zrobić  szybko i oszczędnie :) Można też pokroić np. gruszkę, ozdobić babeczki i  zapiec krótko

Proste Potrawy
Węglowodany 139

płatki śniadaniowe z pełnego ziarna.  2. Owoce  Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są: - morele  - pomarańcze  - śliwki  - gruszki  - grejpfruty  3. Warzywa  Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to:  - brokuły  - kalafior  - szpinak

NaKońcuJęzyka
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 375

pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży

Smakołyki Bereniki
Jesień tuż tuż... 156

tenisówki, udaje, że lato jeszcze nie mija... Wszystko dookoła mówi jesień: najsmaczniejsze polskie jabłka, późne bordowe maliny- najsłodsze i najzdrowsze, obsypana pomarańczowym słońcem dynia dumnie stoi w kuchni, a gruszki w swych krągłością kuszą aromatem... jesień tuż tuż ciepłego wieczoru

SMYKWKUCHNI