figowa krajanka. CO JA TWORZĘ? Piekłam wczoraj "paluszki dyniowe", został mi jeden nieszczęsny kawałek. Nie chciałam go wyrzucić, jak i wpychać na siłę do zapełnionego żołądka. Do biednego kawałka dyni dołączyła figa, która w pechowym wypadku została przypadkowo zgnieciona przez moją mamę. Tak, były to zdecydowanie dwa produkty, które musiałby być jak najszybciej wykorzystane. Dołączyłam do nich nowe w asortymencie(...)płatki orkiszowe i karob oraz niezastąpiony agar z chia szałwią. SKŁADNIKI: 40g pure z dyni hokkaido 4 łyżki płatków orkiszowych 2 suszone śliwki czubata łyżeczka karobu ok 30g mleka sojowego figa 1,5 szklanki mleka sojowego łyżeczka agaru 2 łyżki nasion chia WYKONANIE: suszone śliwki kroimy w malutką kosteczkę płatki mielimy w młynku, mieszamy z dynią karobem, mlekiem
healthy dreamswiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g(...)masła 2/3 szkl cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szkl mąki Masa dyniowa: 250g mascarpone szkl puree z dyni 2 jajka łyżeczka cynamonu 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru z wanilią Masa dyniowa: mascarpone utrzeć z cukrami, dodać puree z dyni, jajka, cynamon i dokładnie wymieszać. Brownie: Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier
Smakołyki Asipełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne(...)Poda łam je z pysznym , w 100% naturalnym syropem z agaw y . SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szkl maślanki 80 g dyni (miąższu bez skóry) 125 g mąki 1/2 łyże c zki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ol ej do smażenia 1. Dyni ę zetrzeć na tartce na drobnych oczkach . 2. Jajka roz trzepać z maślanką, dodać pozostałe składni
Kto ugości moich gości?Pyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)cukru pudru 250 g twarogu półtłustego CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie
My Culinary Artidealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę(...)makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziePyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Pyszności <3 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Z miłości do gotowania . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 piersi z kurczaka(...)pokrojone w małą kostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy
My Culinary Artfasolki szparagowej · 150 g papryki (1 duża lub dwie małe) · 500 g dyni · 700 g słodkiego ziemniaka (batata) · 100 g ciecierzycy(...)wyciskamy sok z połowy limonki . Całość mieszamy. Gotową pastę odkładamy na bok. Podprażamy orzeszki ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty
Bazując na smakuSezon na dynie trwa w najlepsze. Szukacie zastosowania dla swojego pomarańczowego przyjaciela, oto nasza propozycja 30 min 17 szt. Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki puree z dyni 120 g masła tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W pierwszej kolejności roztapiamy masło i odstawiamy(...)misce łączymy składniki suche, czyli: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej zaś, przy pomocy miksera roztrzepujemy jajka. Odkładamy mikser. Dodajemy masło i puree z dyni, wszystko mieszając silikonową szpatułką. Łączymy zawartość obu misek i czekoladę. Mieszamy do momentu aż mąka przestanie być zauważalna. Czekolada roztapia się robiąc niesamowite wrażenie. Muffinki wyglądają ładnie, a smakują
Ania i Marcin gotująSezon na dynię trwa w najlepsze! Jest ona dostępna po prostu wszędzie. Pierwszy raz użyłam jej robiąc sernik. Z pewnością nie będzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła(...)szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówki powidła śliwkowe ( przepis tutaj ) Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam blendera), masło rozpuścić, a gdy ostygnie połączyć z ciasteczkami. Kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem
Ania i Marcin gotująSkładniki (porcja na 2 osoby): - pół średniej wielkości dyni - imbir - 1 pomarańcza - sól - pieprz - około 0,5 litra wody - łyżka jogurtu greckiego - łyżka masła - łyżka oliwy Przygotowanie : 1. Dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. 2. Zetrzeć na tarce plaster imbiru. 3. Roztopić masło z oliwą, dodać imbir i delikatnie podsmażyć około 1 minutę. 4. Włożyć dynię, zalać wodą
Kuchenne innowacjeświeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej(...)podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy; odstawić do ostudzenia. Dużą patelnię rozgrzać bez tłuszczu do wysokiej temperatury (bijące z niej gorąco powinno być wyczuwalne pod dłonią) , dodać pestki dyni i prażyć na średnim ogniu do czasu aż zaczną „podskakiwać” i lekko złocić; zdjąć z patelni i potłuc na mniejsze kawłaki. Na tę samą, ciągle rozgrzaną patelnię dodać
Jem więc JestemRavioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym. Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody 1 białko oraz: świeże liście szałwii 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez
Mama Gotujewpakować w nie przeróżne dodatki które dzięki różnorodności - w pełni mogą zaspokoić zapotrzebowanie choćby na witaminy i minerały. Bakłażan i mozarella dodadzą sytości sałatce, a rukola, sałata i pestki dyni chrupkości, pomidorki cherry wraz z passatą i oliwą złączą wszystko w całość. Polecam na kolację! Składniki na 2 osoby Czas przygotowania 30 minut Składniki: 1 Bakłażan 6 listków sałaty masłowej(...)garście rukoli 12 pomidorków cherry Pół kulki mozzarelli Pestki dyni 5-6 łyżek passaty (Przecieru pomidorowego) Oliwa z oliwek Virgin Sól himalajska Pieprz czarny Igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Bakłażana tniemy w duże kostki - solimy, dodajemy pieprzu i trochę oliwy - mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na ok 20 min (180 stopni) 2/ Na talerz rwiemy sałatę i dodajemy garść rukoli
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 0,5 szklanki mleka 5 dkg drożdży cukier waniliowy cukier do smaku w ilości jaką lubicie 4-5 łyżek oleju 8 łyżek dyni 1 kg mąki Przygotowanie: Dynię, a właściwie miąższ- należy go wyskrobać łyżka, należy podsmażyć z odrobiną cukru i cukrem waniliowym na oleju. Po czym wystudzić. Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego
Luźna Kuchnia