ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz
Bulliomiedź wapń, wit. B,C,E) by dobrze organizm mógł go wchłonąć; produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego(...)zabiegu pozostałość wcieram w skórki, paznokcie i całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Codziennie natomiast staram się jeść łyżkę stołową pestek dyni oraz siemienia lnianego dodając np. do kaszy lub płatków na śniadanie. Podam również dla informacji, najczęstsze zmiany w obrębie paznokcia oraz przyczyny: łamliwe/ rozdwajające - niedobór
Życie na widelcugościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól(...)ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekolej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana - sól, - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego - około(...)pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj tak aby nie powstały grudki. Kaszę jaglaną ułóż
SMYKWKUCHNIsmaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna :) Składniki: - 6 gałązek selera naciowego, - 5 mandarynek, - 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek), - mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm), - garść roszponki, - sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki). Wykonanie: Selera kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm (najłatwiej(...)tarce z otworami do plastrów), obrane mandarynki przekrawamy na pół (wszerz) i rozdzielamy na cząstki, pomelo obieramy ze skórki i albedo (biała część) i dzielimy na małe części, dynie ścieramy na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą mieszamy dodając przy okazji roszponkę i przyprawiamy do smaku. Jeśli mamy czas to odstawiamy ją żeby smaki się "przegryzły". Smacznego
Co na wege obiad?Potrzebujemy (na 4 duże porcje): 200g zielonej soczewicy 8 niedużych buraków łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy(...)odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły
Okolice PalnikaSkładniki : 1 mała czerwona cebula połowa zielonego ogórka 5 rzodkiewek połowa sałaty lodowej olej z pestek dyni, sól, czarny pieprz Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórek obieramy, sałatę i rzodkiewki myjemy Sałatę kroimy w "makaronik", ogórek w cienkie półplasterki, rzodkiewki w słupki Wszystkie składniki mieszamy, posypujmy lekko solą i pieprzem czarnym, kropimy olejem z pestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą
Proste Potrawyprosto z pojemniczka :D Składniki: 130 g płatków owsianych 70 g płatków jęczmiennych 70 g banan 30 g ziarenek Cynamonowy Raj (ok. 3 łyżki) 100 g puree z dyni 1 laska wanilii Dodatkowo: 25 g rodzynek (2 łyżki) 25 g suszonych śliwek (6 szt.) 25 suszonych moreli (4 szt.) 15 g orzechów pecan(...)jagód goj (1 łyżka) Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki,rozgnieciony na papkę banan, puree z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii. Piekarnik nagrzej do 150*C. Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli. Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj
Zdrowie na języku :PPrzepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi(...)się lekko chrupki i odstawiamy również do ostygnięcia. Kroimy ser feta w kostkę, a potem ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Przekładamy do większego naczynia brokuły, bekon, fetę i pestki. Dodajemy śmietanę / jogurt z majonezem i doprawiamy pieprzem i czosnkiem
Zofianamamy nowe produkty to mamy więcej pomysłów na nowe przepisy :) I współpracę nawiązałyśmy z firmą Bioelvita . Oferuję nam ona fantastyczne oleje tłoczone na zimno: - olej z pestek dyni - olej sezamowy - olej kukurydziany - oliwa z oliwek. Oleje posiadają cenne właściwości dla naszego zdrowia, np. Olej z pestek dyni: - opóźnia procesy starzenia - obniża ryzyko wystąpienia chorób serca - pozytywnie wpływa na drogi moczowe
Zdrowie na języku :PCiasto szczególnie zasmakowało Mamie. Jest delikatne, mięciutki, nie za słodkie. Szkoda, że nie ma już dyni w zapasie :( Składniki: - 3 szklanki mąki(...)drożdży - 100 ml oleju rzepakowego - 2/3 szklanki puree z dyni - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 1 szklanka mleka Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.15 min). Pozostałe składniki przekładamy do miski wraz z już urośniętymi drożdżami i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już odchodzić od ręki odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę. Następnie przekładamy do wyłożonej
Zdrowie na języku :PWartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 22,2 g Tłuszcz: 51,05 g Węglowodany: 13,5 g Błonnik: 6,6 g EUFORIA (ziarna słonecznika, pestki dyni, konopie) To prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha - wysoka zawartość kwasów Omega 3 i Omega 9 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów(...)który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko
Zdrowie na języku :PDynia na dobre zagościła w mojej kuchni :) Dziś prezentuję Wam żółciutkie muffinki z kremem o bardzo ciekawej barwie :) Zielony! Piękny kolor, który w jedzeniu nie zawsze zachęca do konsumpcji :D Ja tam "zielone" uwielbiam i tym razem również jestem zachwycona :) Zieloną barwę otrzymałam dzięki dodaniu młodego jęczmienia w proszku :) Byłam ciekawa reakcji rodziny, których wzięłam za "testerów" :D Obawiałam się(...)Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki ksylitolu bądź inny dowolny słodzik naturalny Na krem: - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska
Zdrowie na języku :Pniewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :D Składniki: - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 duża łyżka puree z dyni - 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) - dodatki: jogurt naturalny, 1/2 banana, 1/3 kaki, jagody inkaskie Fresano Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka miksować(...)cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką
Zdrowie na języku :PWęglowodany: 41 g Składniki: 2 jajka 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (tj. 25 g) 3 łyżki płatków 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: jogurt naturalny konfitura śliwkowa 100% Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Płatki zmielić(...)mąkę lub drobne otręby (jeżeli masz mąkę owsianą bądź otręby owsiane - pomiń ten etap). Do żółtek dodać puree z dyni, odżywkę białkową, mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i zmiksować. Dodać ubite białka. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Patelnie teflonową należy dobrze rozgrzać. Wlać masę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej
Zdrowie na języku :P