rodzynek 50 g żurawiny suszonej 50 g moreli suszonych 50 g śliwek suszonych 10 g mielonego lnu 50 g łuskanego słonecznika 50 g łuskanego sezamu 50 g pestek dyni WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki(...)Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć z piekarnika, ale zostawić
Passions hobbies lifePyszna, zdrowa i sycąca zupa z brokułów. Feta nadaje jej wyrazistości, a pestki dyni świetnie dopełniają całość. Atutem dania jest też jego kolor. Taki wiosenny... :) Zupełnie nie pojmuję, dlaczego u dzieci wywołuje zgoła odmienne odczucia. Pozwolę sobie przytoczyć moją krótką rozmowę z synem: - Mamo, co dziś na obiad? - Rosół. Może też być brokułowa. Może? - Może nie. ;) I niech(...)żałuje! ;) ;) Składniki: 400 g mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa Wykonanie: Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora
zadanie-gotowaniePodoba mi się ta nazwa po angielsku "pumpkin curry", a tak po prostu jest to mięso w sosie z dynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy(...)makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów na zimę: http://chlebanaszego.blogspot.com/2015/12/dynia.html Polecam wszystkim! Obiad, który sam się robi :) Smacznego
chleba naszegoNiebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :) Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw. Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków(...)śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią szczypta soli 3/4 szkl ciepłego mleka 2 jajka 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl oleju 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu op. marmolady wieloowocowej Jamar Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego
Smakołyki Asisię warstwy cienkiego, chrupiącego ciasta z dyniowo-korzennym nadzieniem.......i wtedy wyszło słońce....;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka pure z dyni (dowolnej odmiany) * 1 jajko 1/2 szklanki brązowego cukru + ok 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej * aby upiec dynię należy usunąć pestki(...)pokroić ją na kawałki, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie zmiksować razem ze skórą, jednak trzeba pamiętać, że jeśli używamy tego pure do zupy to skórka mocno ją zagęści. Pure dyniowe można mrozić, pasteryzować lub świeże przechowywać w lodówce do 4 dni. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto lekko
Słodki KompromisJesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :) Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny(...)półkach. Wszystkie trzy składniki połączone ze sobą metodą foodpairing czyli naukowego wyszukiwania połączeń różnych składników, niejednokrotnie bardzo dziwnych. W tym celu grzanki chlebowe nasączone zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw
Kryzysowa Książka Kucharskaskładniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła
Domowy Smak Jedzeniadomu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta 100 g masła 4 łyżki cukru ponadto: polewa czekoladowa maczek o smaku mango Delekta Do rondelka wlać olej,wodę ,1/2 szklanki cukru i kakao. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić
Kolorowa kuchnia ElkiZnowu jestem w posiadaniu pięknej dyni a więc na blogu pojawią się dyniowe przysmaki. Na początek coś na słodko i na pierwszy ogień idą placuszki dyniowo-bananowe z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Banany spowodowały, że masa stała się kleista i zwarta, placuszki nie potrzebują więc jajka. Pachną cynamonem, żurawina(...)orzechy włoskie chrupkości. Jedliśmy je z syropem klonowym, ale równie dobrze smakują z miodem lub cukrem pudrem. Składnik ina 10 placuszków: • 1,5 szklanki startej dyni • 2 rozgniecione banany • 2 łyżki suszonej żurawiny • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka cynamonu • olej do smażenia Wykonanie: • Banany wymieszać ze startą dynią
To co kochamklasyczne leczo z cukini, tera pora na leczo dyniowe. Właściwie to trochę taki gęsty bigosik z kiełbasą, bardzo smaczny i pożywny. Składniki: • 1 kg dyni • 2 cebule • puszka kukurydzy • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • kilka(...)Zalać 3 szklankami wody, dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę, przyprawy i zioła. • Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. • Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. • Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu, gdy dynia nie będzie już twarda. • Doprawić koncentratem
To co kochamSkładniki dla dwóch osób sałatka: 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne 2-3 kiszone buraczki garść orzechów włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka(...)owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjądało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki(...)przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić opłukaną soczewicę. Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili
Szczęśliwa kuchniaobraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;) Składniki: 4 garście krojonego jarmużu 1/2 niewielkiej dyni hokkaido 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa 1 jabłko garść suszonych żurawin 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Jarmuż porwać na drobne kawałki odrzucając wszelkie zgrubienia. Umieścić w dużej misce, dodać łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i dużą szczyptę soli. Wymieszać i ugnieść nieco dłońmi. Odstawić. Dynię obrać, pokroić w około 1.5 cm kostkę i przenieść na blachę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni
zadanie-gotowaniedało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki(...)przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić opłukaną soczewicę. Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com