Kaszotto już u nas gościło na blogu ale tym razem będzie to jego jesienna wersja z dynią :) Rozgrzewające i pełne aromatów danie na pewno przypadnie wielu do gustu Składniki: - 1 woreczek kaszy pęczak - 2 cebule - 1 papryczka chili - 250 g dyni - 1 ząbek czosnku - 5 pieczarek - 70 g boczku w plasterkach - 2 łyżki masła - 1/2 l bulionu warzywnego - 1/2 pęczka(...)czosnku oraz papryczkę chili. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Jak kasza będzie już miękka to dodajemy dynię a gdy ona będzie na wpół miękka dodajemy pieczarki pokrojone w grubsze plasterki i przyprawiamy. Gdy wszystkie składniki kaszotto będą miękkie dodajemy pokrojony szczypiorek oraz boczek podsmażony w paseczki
Kuchenne WariacjeCoś dla fanów dyni: sernik dyniowy z lekko korzenną nutą, na spodzie z ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Nie można mu się oprzeć :) Składniki: Spód: 220 g markiz orzechowych 50 g miękkiego masła Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego(...)średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka , dodać ekstrakt z wanilii, przyprawy, a na koniec cukier puder. 5. Przelać masę serowo-dyniową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę
Domowa Cookierenka AgiKolejny wypiek z dynią i znów w klimatach korzennych...Dynia i te przyprawy to świetne połączenie, nikt chyba nie zaprzeczy :) Tym razem przy poniższym ciachu trochę pokombinowałam, ponieważ jest wegańskie. Ostatnio coraz bardziej interesują mnie wegańskie wypieki i często eksperymentuję w tej kwestii. Zazwyczaj korzystam z gotowych przepisów z innych blogów, ponieważ dopiero się "uczę", ale mam nadzieję, że długo(...)szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe) dodatkowo: 50g posiekanych orzechów
chili & sugarimitującymi słońce w postaci intensywnego koloru musu dyniowego. Z delikatnym aromatem dyniowym w towarzystwie aromatycznych przypraw.W końcu jesień już puka do drzwi. A jak jesień, to przecież i dynia... Na 2 porcje: 1 jajko 30 ml mleka 2 duże łyżeczki puree z dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 łyżeczki(...)Pieczywo maczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni jak tosty. Posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowy dżem jabłkowo - gruszkowy). Aromat dyni jest raczej subtelny, charakteru dodają natomiast przyprawy :) Przepis pochodzi z tej ( klik ) strony. Robiłam z połowy porcji. Tosty dodaję do akcji
My simple kitchenbyło warto. Ciasteczka są bardzo miękkie i mocno wilgotne. Rzekłabym, że nawet nieco gliniaste i ciężkie. Coś dla osób, które lubią wypieki typu brownie. I dla wszystkich amatorów dyni i jesiennych przypraw;) Przepis zaczerpnęłam z tej ( klik ) strony ale podaję go już z moimi zmianami. Składniki: 115 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 6 łyżek puree(...)dyni 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek sodę i wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione masło i puree dyniowe
My simple kitchengębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta(...)Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy
Mango Papajaktórą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści(...)pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej
Symfonia SmakówSzybkie i bardzo smaczne danie obiadowe. Mięciutka pierś kurczaka, pyszna dynia i wspaniały jarmuż. Wszystko doprawione tymiankiem i kuminem. Pyszne. Składniki: 500 g piersi kurczaka, 300 g obranej i oczyszczonej dyni, 3 liście jarmużu, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, olej / oliwa, łyżka masła, tymianek, kumin, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w większe(...)dodać jeszcze odrobinę oleju i łyżkę masła - wrzucić drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę, lub drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze z minutę. Następnie wrzucić dynię pokrojoną w kawałki i przesmażać z 5-7 minut, doprawić tymiankiem i kuminem. Dodać wcześniej przesmażonego kurczaka, całość zalać bulionem. Dusić na średnim ogniu przez około 15 minut
Plate of JoyPrzepyszna i kremowa zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z chipsem z szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe. Chips chrupiący z szynki wzbogaca smak i aromat potrawy! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki startej dyni piżmowej(...)proszku - ewentualnie imbir świeży - 100 ml śmietanki 12% - 200 ml wody W rondlu rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Por, pietruszkę (korzeń) i czosnek posiekaj. Zeszklij na tłuszczu. Dodaj dynię, zalej wodą. Gotuj 20 minut. Dodaj przyprawy i śmietankę. Gotuj 10 minut. Całość zmiksuj na jedwabistą masę. - szynka parmeńska Szynkę ułóż na ręczniku papierowym. Wstaw
SMYKWKUCHNImung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą(...)plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy i smaż na nim kalafior przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Dopraw
Roślinna - blog wegańskiwcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek. Pestki dyni wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć aż się przyrumienią(...)feta pokroić w kostkę a czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni i posypać nimi wierzch sałatki
Mama Gotujekażdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć(...)folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotować farsz: dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Do dyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszać Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Ciasto piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujeRavioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym. Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody 1 białko oraz: świeże liście szałwii 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez
Mama GotujeSzybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać
Mama Gotujewcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru 500 g musu z dyni ½ soku z pomarańczy 1 szklanka bulionu 100 g serka białego kremowego ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz płatki migdałowe Wykonanie: Uprażyć migdały: Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać płatki migdałowe, prażyć(...)małym ogniu co chwilę potrząsając patelnią do momentu aż płatki się zarumienią. Masło rozpuścić z oliwą, dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut. Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy , doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez około 30 minut. Dodać ser i zmiksować blenderem. Zupę podawać posypaną uprażonymi
Mama Gotuje