świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem(...)parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny garść listków bazylii parmezan do posypania Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę z cytryny, podsmażamy minutę. Pomidorki wrzucamy
Dzieje kuchennej Wiewióryzdarza się, że są jedynymi składnikami, natomiast czasami są tylko dodatkiem. To co włożycie do środka, to Wasz wybór. U nas ostatnio quesadilla zagościła w towarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo(...)kawałków suszonych pomidorów z oleju - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - pół szklanki startego sera Placek tortilli obsypać delikatnie serem, oregano i papryką. Położyć chorizo i pokrojone w paski suszone pomidory. Obsypać ponownie serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Tak samo zrobić 2 pozostałe placki. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra
CookYourselfChorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia(...)przypomina tą oryginalną i nawet wytapia sie na pomarańczowo jak w oryginale. Potrzebuje mniej czasu dojrzewania niż moja poprzednia i dlatego polecam ją gorąco. Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietapas . Tapas , czyli małe przekąski serwowane zwykle do napojów, mają hiszpański rodowód. Wywodzą się z Andaluzji. Podawane w tamtejszych tawernach kieliszki z sherry przykrywano z wierzchu plasterkiem chorizo . Miało ono chronić alkohol przed muszkami "octówkami". Dodatkowo, słone chorizo wzbudzało pragnienie, co skutkowało zamawianiem kolejnych trunków. Z czasem, chcąc sprzedawać jeszcze więcej sherry, zaczęto urozmaicać przekąski(...)pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe
KUCHARNIAJulii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia.Składniki:na ciasto155g mąki pszennej typ 4055g soli110g zimnego(...)masła1/4 szklanki zimnej wodyna farsz170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka1/2 cukinii pokrojonej w plasterki200g śmietany 18%2 jajka1 łyżka parmezanusól i pieprzoliwa z oliwekSposób przygotowania:W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą i masłem do uzyskania "mokrego piasku". Dolać wodę i miksować do czasu aż ciasto zaczyna zlepiać się w jedną kulę
W kuchni wieczoremPierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli zdecydujecie się na jej zakup, kupcie tą droższą, hiszpańską. Przynajmniej pierwszy raz, żebyście mogli poczuć jak powinna smakować. Ostatnio skusiłam się na chorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno(...)moich ulubionych dań jednogarnkowych.Składniki:2 ćwiartki kurczaka1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty2 ząbki czosnku drobno posiekane1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki)1 łyżka przecieru pomidorowego1 szklanka ryżu2-3 szklanki bulionu warzywnego10 czarnych oliwek1,5 łyżki suszonego tymiankumąka pszennasól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Kurczaka umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem
W kuchni wieczorempizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: chorizo pokrojone w cienkie plastry mozzarella porwana na kawałki jalapeno pokrojone w plastry karczochy pokrojone w plastry garść rukoli oliwa z oliwek WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu
OstryKęspieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół(...)różyczek ugotowanego brokuła grillowana, marynowana papryka 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy pół pęczka szczypiorku 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo kulka mozarelli łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym przez około 10 minut. Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą
Mienta blognajlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinariaskładniki1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę(...)miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach.Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony jarmuż, doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień 2 - 3 minuty. Doprawić solą o ile potrzeba (chorizo bywa słona) i pieprzem .Caldo verde nakładać do talerzy, dodając pozostałe plasterki chorizo. Smacznego!PRZEPIS DODAJĘ DO AKCJI ZIMOWE ZUPY
Stare GaryNiedziela to czas na wszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane(...)stuk pizzy wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oliwy Basso Sansa , szczypta soli, 1/2 łyżeczki suszonych drożdży, oraz 2 jajka, kawałek chorizo pokrojony w plasterki, świeże listki szpinaku i sól z pieprzem do smaku. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwek – cebula – drobno posiekana – około 200g suszonych pomidorów – 2 puszki po 400 g białej fasoli – odsączyć i osuszyć – około 150-200 g kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek i/lub tymianek – sól i pieprz Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni(...)Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy chorizo i smażymy przez kilka minut aż się przyrumieni. Dorzucamy cebulę, mieszamy, gdy zmięknie – dorzucamy czosnek. Podgrzewamy kilka minut mieszając i dodajemy kilka gałązek tymianku i/lub majeranku. Dodajemy fasolę i mieszamy dobrze doprawiając. Gdy całość się podgrzeje (około 2-3 minuty), dodajemy pomidory i 2-3 łyżki
Pociąg Do Kuchniekki letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie(...)ryby. Porcje: 2 Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Halibut 300 g płat halibuta ze skórą, 1 cebula, 300 ml piwa w stylu witbier, 100 ml wody, 2 plastry chorizo (opcjonalnie), 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, sól. Łazanki z kurkami 200 g kurek, 200 g makaronu łazanki, 1/2 cebuli
SzczyptaSmaQSyta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli
R'n'G Kitchenbeszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka(...)naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami. Ząbki czosnku lekko zgnieść i również ułożyć pomiędzy warzywami. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć żółty ser. Zapiekać około
DefinicjaSmakuzdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne i niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje(...)makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki
Kuchnia Prezydentowej