Śniadanie nie musi być nudne, tak podane na pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :)Składniki:2 małe bagietki (albo długi chlebek)pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta)6 jajek ugotowanych na twardo200 g białego seraok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis)czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypioreksól, pieprzJajka ugotowane(...)twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć
Bon Appetit MałgorzatyFarsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść(...)kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo
Bon Appetit MałgorzatyWarzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-)) Składniki: 2 piersi z kurczaka papryka czerwona papryka żółta 200g pieczarek 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) 2 cebule sól pieprz szczypta cukru(...)cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu
Walijskie Pichceniedzisiaj propozycja wytrawnego omletu z chorizo...przepis od BeTTy...dziękujemy:) Składniki; 2 jajka, 2 łyzki mleka, chorizo, papryka, szczypiorek, sól, pieprz do smaku Wykonanie; Jajka roztrzepać z mlekiem. Posolić. Na patelni podsmażyć pokrojone chorizo, pokrojoną paprykę. Zalać masą jajeczną. Podsmażyć. Następnie wkładamy do piekarnika na funkcje griil na około 5 minut. Posypujemy szczypiorkiem
Anioły w kuchniNowa odsłona pizzy w naszym domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości, które znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 i ½ łyżeczki soli Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy: 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku
Apetyczna babeczkaKolejna propozycja śniadaniowa wg mojego Mistrza Jajecznicy <3 Tym razem bardziej ostra, trochę słonawa. Połączenie chorizo i oliwek wyszło super. Zawsze to jakaś odmiana :) Składniki /dla 2 osób/: kiełbasa chorizo (niewielki kawałek, 10-15 cm) 6 jaj 1/4 papryki 1/2 pomidora mała cebula 6-8 oliwek gałązka tymianku do dekoracji przyprawy: pieprz czarny, sól morska, bazylia, chilli olej(...)smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone składniki, po kolei: chorizo, paprykę, cebulę, oliwki i pomidora. W międzyczasie w misce rozkłócamy jajka i przyprawiamy wedle uznania. Gdy składniki są już odpowiednio usmażone, wlewamy jajka z przyprawami i smażymy na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Jajecznicę podajemy z razowym chlebem z masłem, udekorowaną tymiankiem
Pasja Smakuktóry kupuję, chyba że mam swoje przetwory. Stąd moja chęć wzięcia udziału w kolejnym konkursie organizowanym na portalu durszlak.pl. Pomidorowe inspiracje zachęciły mnie do przygotowania czegoś z mięsem i chorizo. Do tego ulubiony makaron i zioła oraz szczypta cynamonu. Jesteście ciekawi smaku? Zapraszam! Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie małe kokardki * pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki * łyżka oliwy(...)smakowej - u mnie z suszonych pomidorów * plaster schabu * 100g chorizo * pół łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych ziół - natka pietruszki, oregano, bazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić według uznania. Przesmażyć, dodać plasterki chorizo. Całość poddusić razem z suszonymi pomidorami. Dodać czosnek, cynamon oraz
Magiczne Życie Martywięc zostanąoddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a sokipozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka
W kuchni Karmel-itkiciepła i zimna.składnikipaczka młodego szpinakupuszka soczewicy - osączona1 cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki czosnku, posiekaneoliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1 łyżeczka papryki najlepiej wędzonej 4 jaja,sól, pieprzprzygotowanieNa patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę
Stare Garyopłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając
Stare Garyminuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zrobiłam sałatkę z kiełbaską chorizo, mozzarellą, suszonymi pomidorami, cebulą, kukurydzą oraz kaparami. Dobrane przeze mnie składniki doskonale pasowały do siebie i stworzyły bardzo fajny smak. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia, np. z kromką chrupkiego pieczywa. Post Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe
Bon Appetit Małgorzatykrążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem.ruskie z ketchupem
Bon Appetit Małgorzatychwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy
Smakowity Blog Kulinarnyszybko przygotować do zjedzenia, bez dwóch zdań polecam sięgnąć po gotowe produkty Iglotex-u . Mają w swojej ofercie wiele propozycji obiadowych. Ja dziś sięgnęłam po Pizzę z salami i chorizo. Palce lizać!Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha(...)wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone !Zapraszam na stronę iglotex na fb:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=tsZnajdziecie tam mnóstwo ciekawostek o produktach, porad,a także świetne konkursy z fajnymi
Z Majeczką w kuchniznowu Wam serwuję Szybki obiadek. Dzisiaj cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kiełbaską chorizo i serami. Pychota! Może nie do końca fit jak to u mnie ale w kuchni liczy się smak a to Najważniejsze!Składniki:2 Średnie cukiniepęczek pietruszki40 g kiełbasy chorizo (ja użyłam pikantnej)40 g sera mozzarelli30 g sera gouda0,5 szklanki kaszy jaglanej5 listków świeżej bazylii
Niezły MłynekKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :)Składniki:kawałek wędzonego żeberkapętko kiełbasy chorizo3 marchewki1 pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu
Walijskie Pichceniedzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota. Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować. Składniki: 100 g świeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie
Niezły Młynekłatwa w wykonaniu, a to najważniejsze aby przy zjeździe nie siedzieć cały czas w kuchni. Składniki: 2 bataty 50 g sera koziego 50 g chorizo pikantnego 5 pomidorków koktajlowych pęczek pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Bataty myjemy i nakłuwamy widelcem na około - pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem przez 40 minut w temperaturze(...)miseczce przygotowujemy nadzienie:tniemy w małą kosteczkę chorizo, ser kozi, pomidory tniemy w ósemkę, siekamy pietruszkę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Upieczone bataty przecinamy wzdłuż, w każdej części nożem przecinamy delikatnie środek ( tak aby skórki nie przerwać) rozchylamy i wkładamy jak najwięcej nadzienia. Nafaszerowane bataty pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego
Niezły MłynekJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska
Kulinarne przygody GatityCiąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki ciepłej wody20g drożdży (świeżych)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwyDodatki:1 kulka mozzarelli6 łyżek kukurydzy konserwowej1 papryka(...)czerwona5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol3 łyżki ketchupu10 oliwek zielonychPrzepis:Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko
Emcia PichciCiasto :* 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekDodatkowo : sos pomidorowy, grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty Przygotowanie :Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto(...)odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie Marty