cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe
Salonik smakówOdrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi, zdrowymi dodatkami. U mnie: masło orzechowe
Czarnawisienkacukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok. W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku. Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem
Pasja Smakuwszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango
Pasje JolkiChrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem
Mój Smak na Życiewiększą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi
Lawendowe Niebojakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik
W kuchni wieczoremoleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą
Zawsze głodna!przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi. Razem ze mną
Aga w kuchnimiski wlać olej, żółtka i roztopione, ostudzone masło, wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować kulki, lekko spłaszczyć i nakładać po 0,5 łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć
dom-agi.plciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość
dom-agi.plłyżki oleju; - 1 łyżka miodu; - 160 ml ciepłej wody; - 1 łyżka roztopionego masła Wykonanie: Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić
dom-agi.plświeżych - 1 żółtko do smarowania; Wykonanie: Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Z każdej części odjąć malutki kawałek, żeby uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć
dom-agi.plłyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej
dom-agi.plmiski wrzucić suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier wanilinowy), a następnie mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki
dom-agi.pl